Ιεράπετρα

Ιεράπετρα

Η βραβευμένη για τις υπέροχες παραλίες της, Ιεράπετρα, είναι το μοναδικό αστικό κέντρο της νότιας Κρήτης και η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης. Η μαγευτική και θερμή, λόγω κλίματος, Ιεράπετρα βρίσκεται 36 περίπου χλμ νότια του Αγίου Νικολάου και 100 περίπου χλμ από το Ηράκλειο.

Η Ιεράπετρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της νήσου, με τον πληθυσμό της να ξεπερνάει τις 27.000. Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και συγκεκριμένα με την παραγωγή κηπευτικών, λουλουδιών και ελαιολάδου και δευτερευόντως με τον τουρισμό. Μάλιστα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη.

Μπορεί η αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όμως η πόλη τα βράδια βάζει τα καλά της για να διασκεδάσει από νωρίς σε κάποιο από τα ρακάδικα της παραλίας και να ανηφορίσει τις πρώτες πρωινές ώρες σε κάποιο από τα κλαμπ που βρίσκεται στα στενά της Ιεράπετρας.

Η Ιεράπετρα πέρα από τις ομολογουμένως υπέροχες παραλίες της υπερηφανεύεται για το αξιόλογο αρχαιολογικό της μουσείο και το ενετικό φρούριο.

ΠΑΡΑΛΙΑ

Η Ιεράπετρα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις σε παραλίες στην Κρήτη. Στις αμμουδιές με τα καταγάλανα νερά, που εκτείνονται από την Αγία Φωτιά μέχρι το Μύρτος, απονέμονται κάθε χρόνο Γαλάζιες Σημαίες.

Στην πόλη της Ιεράπετρας βρίσκουμε τρεις παραλίες. Δυτικά βρίσκουμε τα Λιμανάκια. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο, κοντά στο κέντρο της πόλης, που προσελκύει αρκετό κόσμο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Στην παραλία μπορεί κανείς να κάνει θαλάσσια σπορ.

Ανατολικά, κοντά στο Φρούριο Καλέ, δίπλα από το λιμανάκι της Ιεράπετρας, βρίσκεται η παραλία Αποβάθρα. Η Αποβάθρα έχει χοντρή άμμο και είναι μια οργανωμένη παραλία, όπου κανείς μπορεί να κάνει θαλάσσια σπορ και κατάδυση.

Ανατολικότερα, κοντά στο ναό της Αγίας Φωτεινής, μετά από τις ταβέρνες και τις καφετέριες του παραλιακού δρόμου συναντάμε την μεγαλύτερη παραλία της πόλης, την παραλία του Αγίου Ανδρέα. Η παραλία έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ. Στην αρχή της είναι οργανωμένη και έχει άμμο, ενώ όσο προχωράς ανατολικά υπάρχει βότσαλο και βράχια.

Κοντά στην Ιεράπετρα βρίσκονται και οι παραλίες της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι, της Μεγάλης παραλίας, της παραλίας στα Φέρμα, της Αγιάς Φωτιάς, του Καλαμακίου και του Μύρτου.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ιεράπετρα βρίσκεται στη θέση όπου ήταν η αρχαία πόλη Ιεράπυτνας. Η ίδρυση της χάνεται στα μυθικά χρόνια όταν οι Κορύβαντες ήρθαν στην Ιεράπυτνα από τη Ρόδο. Την Ρωμαϊκή περίοδος αποτέλεσε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης. Η αρχαία Ιεράπυτνα καταστράφηκε πιθανώς από τον μεγάλο σεισμό του 796.

Στην Ιεράπετρα υπάρχει ακόμα το σπίτι που διανυκτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων, τον Ιούλιο του 1798, όταν εγκατέλειψε τον ηττημένο του στρατό, έπειτα από την αποτυχημένη εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Όσον αφορά τα σύγχρονα χρόνια, μέχρι το 1965 η Ιεράπετρα ήταν μια φτωχή επαρχιακή πόλη που ασχολούταν αποκλειστικά με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τότε την επισκέφτηκε ο νεαρός Ολλανδός γεωπόνος, Πολ Κούπερ, ο οποίος είχε σπουδάσει γεωπονία με δαπάνες της Εκκλησίας και είχε υποχρέωση να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του για ένα χρόνο σε μια υπανάπτυκτη περιοχή. Ο Πολ Κούπερ επέλεξε την Ιεράπετρα καθώς το θερμό κλίμα και το εύφορο έδαφος ευνοούσαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι οποίες τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Οι κάτοικοι ήταν αρκετά δύσπιστοι όμως μετέπειτα τα θερμοκήπια πλημμύρισαν την περιοχή. Οι κάτοικοι έχουν στήσει τον ανδριάντα του νεαρού γεωπόνου ανάμεσα στα θερμοκήπια.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η ονομασία είναι σύνθετη και προέρχεται από το επίθετο ιερός και την λέξη πέτρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τους καλοκαιρινούς μήνες, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Κύρβεια", με πληθώρα συναυλιών και παρα

-