Αρχαία Λάππα

Αρχαία Λάππα

Η αρχαία Λάππα ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλης της Κρήτης η οποία σύμφωνα με τις μυκηναϊκές παραδόσεις ιδρύθηκε από τον Αγαμέμνονα. Η αρχαία Λάππα βρισκόταν στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή Αργυρούπολη, περίπου 25χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, τον 2ο αιώνα συμμάχησε με την Λύττο και άλλες πόλεις κατά της Κνωσού.

Η πόλη φαίνεται να καταστρέφεται από τους Ρωμαίους όμως ανακατασκευάζεται από τον Οκταβριανό, διότι οι κάτοικοι της ήταν υπέρ αυτού στην διαμάχη του με τον Μάρκο Αντώνιο. Μάλιστα, ο Οκταβριανός τους παραχώρησε το δικαίωμα να κόβουν δικό τους νόμισμα.

Η αρχαία Λάππα καταστράφηκε από την εισβολή των Αράβων στην Κρήτη ενώ την Β’Βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε φέουδο της οικογένειας Χορτάτση, οι οποίοι επαναστάτησαν εναντίον των Ενετών και η περιοχή πέρασε στον Αλέξιου Καλλέργη.

Η αρχαία Λάππα αλλάζει όνομα το Μεσαίωνα και ονομάζεται Στίμπολις από την φράση «στην πόλη». Αργότερα, επί τουρκοκρατία το χωριό ονομαζόταν Γαϊδουρόπολη ή Σαμαρόπολη μέχρι το 1822 όπου απέκτησε την σημερινή του ονομασία, Αργυρούπολη.

Επισημαίνουμε ότι οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έφεραν στο φως ευρήματα της Ύστερης Γεωμετρικής Περιόδου, γεγονός που φανερώνει την μακράν ιστορία του τόπου.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει κομμάτια από τον αρχαίο πολιτισμό εντοιχισμένα στα σπίτια των κατοίκων ενώ έντονο είναι και το ενετικό στοιχείο καθώς διασώζονται και πολλά από αυτά κατοικούνται αρχοντικά της εποχής.

-