Κολοκύθα

Κολοκύθα

Η Κολοκύθα είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, με καταγάλανα νερά και λευκή άμμο, που βρίσκεται στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας, απέναντι από το ομώνυμο νησάκι Κολοκύθα.

Για να φτάσει κανείς στην πολυσύχναστη παραλία θα πρέπει αρχικά να ακολουθήσει τον παραθαλάσσιο ανατολικό δρόμο της Ελούντας, όπου βρίσκονται οι περίφημες ενετικές αλυκές και να φτάσει στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας. Η Ελούντα ενώνεται με την χερσόνησο με ένα στενό δρόμο που από τα δεξιά και τα αριστερά του τον αγκαλιάζει η θάλασσα. Στο σημείο υπάρχει μια μικρή διώρυγα που κατασκεύασαν οι Γάλλοι το 1897. Επίσης, αξιοθαύμαστοι είναι οι πέτρινοι ανεμόμυλοι που στέκονται αγέρωχοι σαν φύλακες στην είσοδο της χερσονήσου.

Στη συνέχεια, διασχίζοντας κάθετα την χερσόνησο και περνώντας από ένα χωματόδρομο βρισκόμαστε σε ένα σημείο, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, όπου θα πρέπει να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας. Από τον Άγιο Λουκά ξεκινούν αρκετά μονοπάτια που έπειτα από λίγα λεπτά οδηγούν στην μαγευτική παραλία.

Ωστόσο, βόρεια και νότια της Κολοκύθας υπάρχουν παραλίες όπου μπορείτε να επισκεφτείτε για περισσότερη απομόνωση. Οι παραλίες μπορεί να μην είναι εξίσου όμορφες με την Κολοκύθα όμως όταν ο κόσμος πλημμυρίζει την κεντρική παραλία αποτελούν μια καλή εναλλακτική.

Στα βόρεια, κοντά στην παλαιοχριστιανική Βασιλική του 5-6ου αιώνα, βρίσκεται μια μικρή παραλία, ενώ νότια βρίσκονται οι παραλίες Βαγί. Πρόκειται για δύο μικρούς κόλπους με άμμο, πέτρες και αλμυρίκι.