Έμπαρος

Έμπαρος

Στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Δίκτη, σε υψόμετρο 430μ, περιτρυγυρισμένη από την πυκνόφυτη κοιλάδα του Μπαρίτη ποταμού, βρίσκεται το χωριό Έμπαρος. Η Έμπαρος είναι ένας οικισμό του δήμου Βιάνου και στο ομώνυμο δημοτικό της διαμέρισμα υπάγεται και το Θωμαδιανό.

Το Θωμαδιανό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 390μ, δίπλα από τον ποταμό της περιοχής. Μάλιστα, από το κέντρο του χωριού περνάει ένα μεγάλο αυλάκι νερού που προσδίδει μια ιδιαίτερη εικόνα. Ο τόπος είναι κατάφυτος από μεγάλα δέντρα, όπως πλατάνια, καρυδιές, λεύκες κ.ά. Στο Θωμαδιανό μένουν περίπου 100 κάτοικοι. Από την άλλη, στην Έμπαρο μένουν περίπου 430 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία. Οι κάτοικοι είναι γνωστοί για την παραγωγή δίκταμου.

Η Έμπαρος απέχει περίπου 50χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και 15 από την έδρα του δήμου, την Άνω Βιάννο. Ο οικισμό είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Την περίοδο της Ενετοκρατίας, η Έμπαρος ήταν το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Πεδιάδος. Με την ονομασία Embaro αναφέρεται στον Καστροφύλακα, το 1583, με 939 κατοίκους. Η Έμπαρος αναφέρεται και σε προγενέστερα έγγραφα το 1301 και το 1307. Μάλιστα, το 1307 βρίσκουμε τον οικισμό με την ονομασία Lombari και αναγράφεται ως φέουδο του Ανδρέα Κορνάρου. Τον 17ο αιώνα η Έμπαρος ήταν φέουδο του ποιητή Μαρκαντώνιο Φώσκολου. Ο ίδιος έδωσε τον οικισμό ως προίκα στην κόρη του Ντιάνα.

Όσον αφορά το Θωμαδιανό αποτέλεσε μετόχι της Εμπάρου, κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στην Έμπαρο υπάρχουν 18 εκκλησίες και ξωκλήσια, μεταξύ των οποίων οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, των Αγίων Αναργύρων, ο δίκλιτος ναός του Τίμιου Σταυρού και του Αγίου Νικήτα, της Παναγίας, της Αγίας Τριάδας και η νεότερη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.

Πολιούχος του Θωμαδιανού είναι η Αγία Παρασκευή.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το Θωμαδιανό πήρε την ονομασία του από το όνομα των κατοίκων Θωμαδάκης.

-