Αχεντριάς

Αχεντριάς

Το χωριό ανήκει στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων και η τοπική κοινότητα Αχεντριά απαρτίζεται από τους παραθαλάσσιους οικισμούς Πέρα Τσούτσουρα και Μαριδάκι, καθώς και από την Ιερά μονή Αγίου Νικήτα.

Στον Αχεντριά μένουν 264 κάτοικοι, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Μάλιστα, το τυρί που παράγεται είναι ξακουστό στους κατοίκους της νήσου.

Ο οικισμός αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες αφού στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σπήλαια, μονοπάτια, το φαράγγι του Αχεντριά που καταλήγει στο Μαριδάκι, καθώς και η λίμνη του Τούρκου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια από τις πρώτες αναφορές στον Αχεντριά βρίσκεται στον κατάλογο του Μπαρότσι, το 1577,με την ονομασία Aghiendra metochio. Επίσης, αναφέρεται από τον Καστροφύλακα με 25 κατοίκους, καθώς και από το Basilicata με το όνομα Ochiendrea . Το 1881, αναφέρεται Αχεντριάς στο Δήμο Χάρακα με 282 κατοίκους. Στην απογραφή του 1971 είχε 560 κατοίκους.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την όχεντρα, που σημαίνει στην κρητική διάλεκτο έχιδνα, οχιά. Ετυμολογικά σημαίνει ο τόπος με τις πολλές οχιές.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αποτελεί αξιοθέατο, καθώς και το μοναστήρι του Άγιου Νικήτα, που βρίσκεται μερικά χλμ νότια από τον οικισμό. Άλλοι ναοί του χωριού είναι αυτοί της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται με πανηγύρι στον Αχεντριά η Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

-