Μονοπάτια Αχεντριά

Μονοπάτια Αχεντριά

Είτε περιπλανώμενοι στην περιοχή για να θαυμάσετε τα χαρακτηριστικά τοπία της ορεινής Κρήτης, είτε ακολουθώντας πεπατημένα μονοπάτια.

Ένα από αυτά είναι το αρχαίο μονοπάτι που ενώνει τον Αχεντριά με την μονή του Αγίου Νικήτα. Ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο από τον κεντρο του Αχεντριά, φτάνουμε στην περιοχή Στειρομάνα και ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγούσε από το χωριό στον Άγιο Νικήτα. Λίγα μέτρα μετά συναντάμε την λίμνη του Τούρκου. Συνεχίζοντας στο πέτρινο καλντιρίμι φτάνουμε στην πηγή Κεφαλοβρύσι και το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα.

Ένα άλλο μονοπάτι είναι εκείνο που, έπειτα από περιπλάνηση στα επιβλητικά Αστερούσια όρη, φτάνεις στα χωριά Εθιά και Μουρνιά. Το μονοπάτι εξελίσσεται σχεδόν παράλληλα με το Εθιανό φαράγγι, φτάνοντας, για αρκετά μέτρα, να περπατάτε στο χείλος του φαραγγιού.

Ανηφορίζοντας από τον Αχεντριά φτάνεις στην κορυφή Ανάληψη, με υψόμετρο 920 μ, που υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι. Κατηφορίζοντας φτάνεις στο χωριό Εθιά και συνεχίζοντας στο χωριό Μουρνιά.

Επίσης, μπορείτε να περάσετε το φαράγγι του Αχεντριά, που ξεκινάει κοντά από τον ομώνυμο χωριό και καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό Μαριδάκι.

-