Εθιά

Εθιά

Το χωριό βρίσκεται περίπου 55χλμ από την πόλη του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 740μ, στις νοτιοδυτικές υπώρειες του υψώματος Ασφεντιλιάς. Η κοινότητα της Εθιάς απαρτίζεται από τους οικισμούς Ροτάσι και Αγία Άννα. Στο μικρό χωριό μένουν19 κάτοικοι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία.

Ο οικισμός είναι περικυκλωμένος από ένα πυκνόφυτο τεχνητό δάσος, που φυτεύτηκε την δεκαετία του 1990. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέσα στα σοκάκια του μικρού χωριού και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας μπορείτε να διασχίσετε το Εθιανό φαράγγι ή να περπατήσετε στο μονοπάτι που ενώνει την Εθιά με τον Αχεντριά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά το 1577. Από τον Καστροφύλακα αναφέρεται, το 1583, ως Ettea, με 46 κατοίκους. To 1834 κατοικούσαν στον οικισμό 10 οικογένειες Χριστιανών και 5 Τούρκων. Το 1881 οι Χριστιανοί ήταν 127. Όταν η Εθιά έγινε κοινότητα, σε αυτήν υπήχθη και ο οικισμός Ροτάσι.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η ονομασία του χωριού είναι φυτωνύμιο, από το Ιτιά.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Εθιά μπορεί κανείς να βρει τις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Πάντων και των Αγίων Αναργύρων. Υπάρχουν επίσης τα εξωκλήσια του Αγίου Ευμενίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Άννας.

Πρόσφατα έγινε και η θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Αντύπα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εδώ γίνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι προς τιμή του Προφήτη Ηλία.

Στο κέντρο του χωριού χτίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2007 ξενώνας προς τιμήν του Αγίου Ευμενίου, όπου φιλοξενούνται εκτός των άλλων και πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο χωριό, πάντα με την βοήθεια και συμβολή των φιλόξενων κατοίκων του.

-