Το μικρό χωριό είναι άναρχα χτισμένο στο τέλος του επιβλητικού φαραγγιού του Αχεντριά.
Στο Μαριδάκι υπάρχουν πηγές με πόσιμο νερό, οι οποίες περνούν από τα όρη των Αστερουσίων και καταλήγουν σε ένα ρυάκι, που φτάνει ως την παραλία. Όταν ο καιρός ευνοεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τον υπέροχο καταρράκτη του Λιχνίστη, που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού.
Ο οικισμός ανήκει στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων, στην τοπική κοινότητα του Αχεντρια. Από τον Αχεντρία ξεκινάει και ο δρόμος για την κατάβαση προς το Μαριδάκι, ανάμεσα σε επιβλητικούς γκρεμούς και βράχους. Ο δρόμος για 15 περίπου χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος. Εναλλακτικά, πρόσβαση στο Μαριδάκι έχει κανείς από το Μεσοχωριό. Αποφεύγεις τις στροφές για να φτάσεις στον Αχεντριά, αλλά και αυτός ο δρόμος είναι χωματόδρομος. Το Μαριδάκι συνδέεται, μέσω ενός χωματόδρομου περίπου 2χλμ, με τον Άη Νικήτα.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός βρίσκεται περίπου 3 χλμ δυτικά του Τσούτσουρα, όμως δεν υπάρχει δρόμος να ενώνει τους δύο οικισμούς, παρά μόνο ένα υπέροχο μονοπάτι. Για να πάτε οδικώς προς Τσούτσουρα θα πρέπει ακολουθήσετε το δρόμο της επιστροφής προς Αχεντριά. Περίπου στα μέσα της διαδρομής θα συναντήσετε μια πινακίδα που σας κατευθύνει προς Τσούτσουρα.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το φοινικόδασος του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται περίπου 3 χλμ από τον οικισμό ή τις όμορφες παραλίες Νησάκια που βρίσκονται στον κόλπο που συναντάται μόλις βγείτε από το χωριό.
ΠΑΡΑΛΙΑ
Εκεί όπου τελειώνουν τα σπίτια των παραθεριστών ξεκινάει η παραλία του οικισμού. Η παραλία είναι με ψιλό βότσαλο, ενώ τριγύρω υπάρχουν μεγάλοι βράχοι, μικρότεροι κόλποι και υπέροχες παραλίες με σπηλιές. Η θάλασσα είναι απότομη και δροσερή, όπως στις περισσότερες παραλίες της νότιας Κρήτης.
ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ
Το χωριό πήρε το όνομα του από το προσωνύμιο που έδωσαν οι ντόπιοι σε μία καλόγρια που βρισκόταν στον οικισμό.
Παλιότερα, στην περιοχή κατοικούσαν μόνο βοσκοί και η εκκλησία που υπάρχει στο χωριό ήταν αφιερωμένη στην Παναγία και τον Άγιο Μάμα, προστάτη των βοσκών. Η καλόγρια Μαρία που έφτασε στο χωριό άλλαξε την εκκλησία και την αφιέρωσε στον Άγιο Παντελεήμονα. Ωστόσο, η καλόγρια ήταν τόσο μικρόσωμοι που οι ντόπιοι την φώναζαν Μαριδάκι.
ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Οι ντόπιοι λένε ότι στην μεγάλη πλατεία του οικισμού, που βρίσκεται το καφενείο και τα όμορφα μεγάλα πλατάνια, κάνουν την βόλτα τους οι νεράιδες.
Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι αν βρεθείτε στη θάλασσα με βάρκα, στο σημείο που αρχίζει να φαίνεται ο Τσουτσουρας, την ώρα που δύει ο ήλιος θα δείτε μέσα στο νερό τον τρούλο της εκκλησίας, της χαμένης πολιτείας της βασίλισσας Αχέντρας.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Στον οικισμό υπάρχει η εκκλησιά του Αγίου Παντελεήμονα, δίπλα του βρίσκονται οι πηγές με το πόσιμο νερό.
Μόλις 1 χλμ μακριά από το Μαριδάκι βρίσκεται το μοναστήρι του Άη Νικήτα, ενώ αν συνεχίσουμε για 300 μέτρα ακόμα βλέπουμε το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένα δάσος με φοίνικες και χαρουπιές.