Μεσοχωριό

Μεσοχωριό

Ο οικισμός απέχει περίπου 55χλμ από το Ηράκλειο.

Βόρεια του χωριού δεσπόζει η όμορφη και πλούσια πεδιάδα της Μεσαράς, ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ρέει ο ποταμός Ανάποδαρης.

Στο χωριό μένουν 625 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και συγκεκριμένα με τις αμπελοκαλλιέργειες, την ελαιοκομία και την καλλιέργεια σιτηρών και κηπευτικών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη αναφορά του χωριού με την ονομασία Messocorio γίνεται σε συμβόλαιο του 1279. Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα ο οικισμός ήταν φέουδο του Antonius Quirinus. Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήχθη στο δήμο Χάρακα και το 1881 είχε 197 Χριστιανούς και 45 Τούρκους κατοίκους.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Αναφορικά με το όνομα, σύμφωνα με τούς ντόπιους, οι κάτοικοι των οικισμών Πεντάμη, Μεσοσκάφης, Καβαλαρόπετρας, Γοργιανού, Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ Σπυρίδωνα και της Αγ. Παρασκευής ήλθαν και συγκατοίκησαν στο σημερινό χωριό, του οποίου η θέση ήταν στο μέσο περίπου των οικισμών. Για το λόγο αυτό το ονόμασαν Μεσοχωριό.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ο κύριος ναός είναι η Αγία Τριάδα και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Στον οικισμό συναντάμε πολλά εξωκλήσια, αφιερωμένα στον Μιχαήλ Αρχάγγελο, στον Τίμιο Σταυρό, στον Άγιο Βλάσιο στην είσοδο του χωριού και στην Αγία Παρασκευή.

-