Σφεντόνη

Σφεντόνη

Στο νομό Ρεθύμνου,, στο 1χλμ ανατολικά του χωριού Ζωνιανά, βρίσκεται το ξακουστό σπήλαιο η Τρύπα του Σφεντόνη ή αλλιώς του Ζού, δηλαδή σπήλαιο της ζωής.

Η συνολική έκταση του σπηλαίου είναι 3000τμ και το μήκος της εσωτερικής διαδρομής του φτάνει τα 270 μέτρα. Η ξενάγηση στο σπήλαιο γίνεται από ξεναγό σε καλά ασφαλισμένους διαδρόμους, οπού βρίσκονται διάφορες ξεχωριστές αίθουσες που δημιουργούν οι πελώριες κολώνες και οι πολύχρωμοι και διαφόρων μορφών σταλαγμίτες και σταλαχτίτες. Επίση, στο εσωτερικό του σπηλαίο υπάρχουν αρκετές υδρολεκάνες που μαγεύουν με τα ιριδίζοντα χρώματα και τη λάμψη των κρυστάλλων του ανθρακικού ασβεστίου. Η ζωή στο σπήλαιο διατηρείται με ένα σαφές κύκλο, αποτελείται από νυχτερίδες, έντομα και τρωκτικά. Κοντά στο σπήλαιο επίσης βρίσκεται και η πηγή με ονομασία ''το νερό της Αμάλθειας.

Η ιστορία του σπηλαίου διαμορφώνεται γύρω από θρύλους όπως και η ονομασία του. Στο σπήλαιο λέγεται ότι κρυβόταν ένας Αντάρτης Χαΐνης από τα Σφακιά, ο Σφεντόνης. Κάποια μέρα ο Σφεντόνης, καθώς προετοίμαζε το φαγητό του στην είσοδο του σπηλαίου, έγινε αντιληπτός από έναν έφηβο. Ο νεαρός ζήτησε τροφή από τον Σφακιανό, όμως ο Χαΐνής υπό τον φόβο της αποκάλυψης της κρυψώνας του σκότωσε τον έφηβο. Μάλιστα, στο εσωτερικό του σπηλαίου, στην είσοδο του τελευταίου θαλάμου, έχουν βρεθεί οστά εφήβου μικρής ηλικίας τα οποία ήταν καλυμμένα από ασβεστολιθικό υλικό, γεγονός το οποίο κατά κάποιο τρόπο ερμηνεύει θετικά το θρύλο.

-