Κοντά στην γραφική κωμόπολη των Ανωγείων με την πλούσια ιστορία και τους αξιοθαύμαστους μύθους βρίσκεται το σπήλαιο Ιδαίο Άνδρο. Το σπήλαιο δεσπόζει σε υψόμετρο 1500 μέτρων, στην νότια πλευρά του οροπεδίου της Νίδας. Το Ιδαίο Άντρο είναι το μέρος όπου έζησε ο θεός των θεών του δωδεκάθεου των αρχαίων Ελλήνων, ο Δίας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μίνωας συναντούσε κάθε εννιά χρόνια τον Κρηταγενή Δία, προκειμένου να πάρει την βουλή του. Με τον συγκεκριμένο μύθο σχετίζονται η ίδρυση της αρχαίας Ζωμίνθου στην περιοχή καθώς και το μινωικό μονοπάτι που ξεκινάει από το όρος Ίδης και καταλήγει στην Κνωσσό.
Η αρχή του μύθου ξεκινάμε με την γέννηση του Δία στο Δίκταιο Άνδρο. Μητέρα του ήταν η Ρέα, η γυναίκα του Κρόνου. Ο Κρόνος ήθελε να σκοτώσει τον Δία ώστε να μην επιβεβαιωθεί ο χρησμός που τον ήθελε να φυλακίζει τον πατέρα του και να παίρνει την θέση του ως θεός των θεών.
Η Ρέα θέλοντας να προστατέψει τον Δία από τον Κρόνο επιστράτευσε τους αρχαίους Κρήτες πολεμιστές, που ονομάζονταν Κουρήτες. Οι Κουρήτες για να καλύψουν το κλάμα του εμβρύου και να μην το ακούσει ο Κρόνος χτυπούσαν τις ασπίδες τους.
Ο Δίας ανατράφηκε στην Κρήτη από την Μέλισσα και την αίγα Αμάλθεια, που το κέρας (δηλ. το κέρατο) της έβγαζε κάθε λογής καλό.
Η γεωλογική σημασία του σπηλαίου είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με την αρχαιολογική, ιστορική και μυθολογική σημασία του.
Επαναλαμβανόμενες ανασκαφές και ανακαλύψεις στην γύρω περιοχή αλλά και στο σπήλαιο έχουν φέρει στο φώς την σημαντικά σημάδια λατρείας για αυτόν τον τόπο με ευρήματα από περιοχές όλης της Μεσόγειου. Το σπήλαιο αποτελούσε χώρο λατρείας από την πρώιμη μινωική περίοδο.
Μία από τις ονομασίες του σπηλαίου Αρσένιον ή Αρκέσιον Αντρον προέρχεται από την αρχαία λέξη άρκεσις που σημαίνει βοήθεια και αποδεικνύει την λατρευτική ταυτότητα του σπηλαίου. Η άλλη ονομασία του Σπηλαίου και βασική είναι το Ιδάιον Αντρον που σημαίνει η σπηλιά της Ίδης και αναφέρεται στο όρος που βρίσκεται .