Σίβας

Σίβας

Ο οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 110μ και απέχει περίπου 62 χλμ από το Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το χωριό ως παραδοσιακό προστατευόμενο οικισμό.

Οι κάτοικοι του χωριού φτάνουν τους 426, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν στραφεί στον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας στον οικισμό επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χωριό είναι γενέτειρα του Αγίου Ιωάννη του Ξένου ή Άγιου Κυρ Γιάννη, ο οποίος εργάστηκε για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, μετά την απελευθέρωσή της από τους Σαρακηνούς από τον Νικηφόρο Φωκά το 961.

Το χωριό αναφέρεται σε έγγραφο του 1271.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του οικισμού. Σύμφωνα με την πρώτη, οφείλεται στην ινδική θεότητα Σίβα ή την περίφημη όαση της Αιγύπτου, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία που επισκέφτηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Άλλοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με την λατινική λέξη Silva που σημαίνει δάσος.

Πιθανότερη εκδοχή είναι ότι το τοπωνύμιο προήλθε από την αραβική λέξη Siva που σημαίνει πηγή.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στο χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου.