Πετροκεφάλι

Πετροκεφάλι

Στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία του χωριού και να προμηθευτεί τα απαραίτητα από το φούρνο και τα μπακάλικα του οικισμού.

Λίγο παραπέρα από την πλατεία του χωριού συναντάμε μια μικρή παιδική χαρά.

Στον γραφικό αυτόν οικισμό μένουν 790 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χωριό αναφέρεται, για πρώτη φορά με την σημερινή του ονομασία στην ενετική απογραφή του Καστροφύλακα, το 1583, με 199 κατοίκους. Έκτοτε το βρίσκουμε και σε άλλες ενετικές αλλά και τούρκικες απογραφές.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Για την προέλευση του τοπωνυμίου υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, η ονομασία προήλθε από την τοποθεσία που κτίστηκε το πρώτο σπίτι του χωριού, που ήταν η κορφή μιας μεγάλης πέτρας.

Κατά την δεύτερη εκδοχή, ο πρώτος κάτοικος της περιοχής λεγόταν Πέτρος. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πέτρος ήταν τόσο καλός και φιλόξενος που ήταν γνωστός σε όλη την περιοχή. Λέγεται ότι όταν κάποιος ρωτούσε τους φιλοξενούμενους του που διανυκτέρευσαν εκείνοι απαντούσαν μεταφορικά “στου Πέτρου το κεφάλι”.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Πνεύματος και του Ευαγγελισμού. Στο Πετροκεφάλι είναι υπάρχουν και ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Ελευθέριο και στην Θεοτόκο.

Επίσης, λίγο έξω από το χωριό, στον δρόμο προς Μάταλα, συναντά κανείς μια μικρή πηγή με πόσιμο νερό. Λίγα μέτρα πιο πάνω υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πανηγύρια με παραδοσιακό κρητικό χρώμα καθώς και θρησκευτικό χαρακτήρα γίνονται τις ημέρες εορτασμού των ναών.

-