Σαχτούρια

Σαχτούρια

Ο γραφικός οικισμός του δήμου Αγίου Βασιλείου, του νομού Ρεθύμνης, Σαχτούρια, βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην βορειοδυτική πλευρά του όρους Βουβάλα, σε υψόμετρο 520μ.

Η τοπική κοινότητα των Σαχτουρίων απαρτίζεται από τους οικισμούς Σαχτούρια και Κάτω Σαχτούρια, τους δύο νήσους, που ονομάζονται Παξιμάδια, καθώς και από τον παραμυθένιο παραθεριστικό οικισμό, με τις πολυφημισμένες παραλίες του, τον Άγιο Παύλο.

Στα Σαχτούρια μένουν 149 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κοντά στα Σαχτούρια, στην τοποθεσία Άγιος Ιωάννης έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από την μινωική εποχή. Λέγεται ότι στο σημείο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Ψυχί. Τα ευρήματα φανερώνουν την μακραίωνη κατοίκηση της περιοχής.

Στα σύγχρονα χρόνια, τα Σαχτούρια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και επί Γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι κάτοικοι του οικισμού βοηθούσαν στην μεταφορά πολεμοφοδίων και έκρυβαν συμμάχους. Για το λόγο αυτό, στις 4 Μαΐου του 1944, οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό, φυλάκισαν όλους τους άντρες άνω των 15 χρονών και σκότωσαν 15 από αυτούς.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Υπάρχουν 3 εκδοχές που σχετίζονται με την προέλευση του ονόματος του οικισμού. Σύμφωνα με την πρώτη, οι πειρατές έδωσαν το τοπωνύμιο Σακτούρ στην περιοχή, που σήμαινε γρήγορος ή φυγάς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το όνομα Σαχτούρης, ο οποίος ήταν πολέμιος των πειρατών και βοηθούσε τους κατοίκους της περιοχής. Τέλος, άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από τον καπετάνιο Σαχτούρη, που πήγαινε στον οικισμό προμήθειες και πολεμοφόδια.

-