Ψαρή Φοράδα

Ψαρή Φοράδα

Περίπου 90χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου συναντάμε το χωριό της Ψαρής Φοράδας, ο οποίος έχει φυσική προέκταση το παραλιακό οικισμό Σιδωνία. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πλούσια κοιλάδα της η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα από λόφους. Το ένα τμήμα αποκαλείται ο κάμπος της Ψαρής Φοράδας και το άλλο ο κάμπος του Φαφλάγκου. Από τον κάμπο της Ψαρής Φοράδας περνάει το χειμώνα ένας χείμαρος, ενώ από τον Φαφλάγκο διέρχεται ο Μπλαβάρης ποταμός που συνήθως έχει νερά μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Η περιοχή είναι φημισμένη για τις όμορφες και απάνεμες παραλίες της, οι οποίες είναι με παχιά άμμο και πολλά αρμυρίκια. Από διοικητική άποψη ο οικισμός Ψαρή Φοράδα υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Καλαμίου του δήμου Βιάννου.

Στην Ψαρή Φοράδα υπάρχουν καφενεία, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στην Ψαρή Φοράδα βρίσκουμε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού ήταν από το χωριό Καλάμι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τους για να μείνουν μόνιμα στην Ψαρή Φοράδα προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις καλλιέργειες τους.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που σχετίζονται με την προέλευση του τοπωνύμιου Ψαρή Φοράδα. Σύμφωνα με τον πρώτο, κάποιος άγάς προκειμένου να δείξει την δύναμη του κρέμασε την αγαπημένη του γκρι φοράδα. Άλλη εκδοχή είναι ότι την άφησε να πεθάνει από την πείνα και την δίψα.

Το τοπωνύμιο Σιδωνία προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία πόλη.

-