Άρβη

Άρβη

Η Άρβη είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Βιάννου, που απέχει περίπου 80χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και 35χλμ από την Ιεράπετρα. Ο οικισμός βρίσκεται μπροστά από μια κατάφυτη κοιλάδα στην έξοδο του φαραγγιού της Άρβης. Ανατολικά του φαραγγιού βρίσκεται η μονή του Αγίου Αντωνίου.

Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι υψηλή ακόμα και κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, για αυτό το λόγο ευνοείται η καλλιέργεια κηπευτικών και μπανάνας. Οι μπανάνες της Άρβης είναι γνωστές για το άρωμα και τη γεύση τους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά θερμοκήπια.

Οι περίπου 500 κάτοικοι της περιοχής έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια και στον τουρισμό. Στον οικισμό βρίσκονται αρκετές ταβέρνες, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην Άρβη υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ψαράδων του οικισμού.

ΠΑΡΑΛΙΑ

Μπροστά από τον οικισμό, δυτικά από το λιμανάκι του παραθαλάσσιου χωριού, βρίσκεται η κεντρική παραλία, η οποία εκτείνεται παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο Άρβης - Αμιρά. Η παραλία, με την χοντρή άμμο και τα βότσαλα, είναι οργανωμένη και παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει θαλάσσια σπορ.

Ανατολικά από το λιμανάκι της Άρβης, βρίσκεται μια στενή αλλά αρκετά μεγάλη σε μήκος παραλία. Η παραλία, σε αρκετά σημεία, έχει πολλά βράχια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα ευρήματα φανερώνουν την κατοίκηση της περιοχής από την προϊστορική εποχή.

Στην θέση Απηγανιά βρέθηκαν βυζαντινοί τάφοι ενώ κοντά στην ακτή βρέθηκε μαρμάρινη σαρκοφάγος με ανάγλυφη πομπή του Διονύσου, όπου παριστάνεται ο Διόνυσος με το αμπέλι σε άρμα. Στην ίδια παράσταση βλέπουμε Βάκχες, Σιληνούς, ελέφαντες, πάνθηρες και άλλα. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Fitzwilliam του Cambridge.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ο κεντρικός ναός της Άρβης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα. Κοντά στον οικισμό, ανατολικά του φαραγγιού της Άρβης, συναντάμε την μονή του Αγίου Αντωνίου.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η Άρβη οφείλει το όνομα της στον ναό του Άρβιου Δία, που βρισκόταν στο σημείο που είναι χτισμένο σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.