Γαράζο

Γαράζο

Απέναντι από τα Ταλαία όρη, όπου γεννήθηκε ο μυθικός γίγαντας που προστάτευε την Κρήτη, μόλις 40χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου, συναντάμε το Γαράζο. Πρόκειται για έναν οικισμό που παντρεύει το σήμερα με το χθες και την φυσική αγριάδα του τόπου με τις χρωματιστές από τα λουλούδια αυλές των κατοίκων.

Το Γαράζο χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την σύγχρονη και εκείνη που σε ταξιδεύει στην ύστερη ενετική εποχή και την τουρκοκρατία. Εκεί βρίσκουμε τις τούρκικες φυλακές και το παλιό υδραγωγείο, που χρονολογείται από το 1915.

Ένα ακόμα στολίδι του χωριού είναι ο δίκλιτος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Χαραλάμπου. Πρόκειται για ένα ναό αντίγραφο της μονής Αρκαδίου. Δυτικά της μονής βρίσκεται το μουσείο Χρηστικής Κεραμικής, ενώ στον οικισμό βρίσκουμε και το Λαογραφικό μουσείο, όπου στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο και το μουσείο Ελιάς και Λαδιού που βρίσκεται σε ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο.

Το Γαράζο βρίσκεται σε υψόμετρο 270μ. και μένουν σε αυτό 305 κάτοικοι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Garaso, όπως αναφέρει ο Μπαρότσι, το βρίσκουμε από το 1577, έκτοτε παρουσιάζεται και σε άλλες ενετικές και τουρκικές απογραφές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα μέσα του Αυγούστου πραγματοποιείται η «Παγκρήτια γιορτή κίτρου».

-