Μια βόλτα στα στενά σοκάκια της πόλης του Ρεθύμνου ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Κτίρια χτισμένα στα πρότυπα της Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, πλακόστρωτα και άνθρωποι χαμογελαστοί και φιλόξενοι. Μια πόλη τουριστική που κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών σφύζει από ζωή λόγω των φοιτητών.
Αξίζει μια βόλτα στην παλιά πόλη, ανάμεσα στα καλοδιατηρημένα κτίρια της αναγεννησιακής περιόδου, στο ενετικό λιμάνι, στο φρούριο της Φορτέτσας και στις πάμπολες βυζαντινές εκκλησίες.
Το μεσημέρι μπορεί κανείς να απολαύσει το φαγητό του σε μία από τις πολλές ταβέρνες και εστιατόρια της πόλης, το απόγευμα να πιει τον καφέ του σε μία από τις πολυάριθμες καφετέριες και το βράδυ να πιει το ποτό του σε κάποιο από τα μπαρ ή κλαμπ της περιοχής. Όσο για την διαμονή σας, στο Ρέθυμνο βρίσκεις ξενοδοχεία για όλα τα γούστα.
Το καλοκαίρι, όταν η βόλτα εντός της πόλης σας κουράσει, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια από τις παραλίες του Ρεθύμνου για να απολαύσετε το μπάνιο σας.
Η εν λόγω πόλη «δεν είναι απλά ένας τόπος όπου πηγαίνεις, αλλά απ’ όπου επιστρέφεις», αναφέρει ο Γιώργος Σταυριανός, στο ποίημα του «Επιστροφή στο Ρέθυμνο».
Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, όμως δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις προαναφερθείσες πόλεις. Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 32.468, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Ρέθυμνο πιθανολογείται ότι είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Ρίθυμνας.
Κατά την διάρκεια της Β’ Βυζαντινής εποχής η πόλη οχυρώνεται και χτίζονται τα τείχη Castrum Rethemi.
Το 1204 γνωρίζουμε ότι οι Ενετοί αγοράζουν την πόλη, όπως και ολόκληρη την Κρήτη, από τους Φράγκους.
Η θεμελίωση του κάστρου της Φορτέτσας ξεκινάει το 1573 και έκτοτε αρχίζει και η ανέγερση των υπέροχων κτιρίων, πολλών από αυτών που σώζονται μέχρι σήμερα. Ο 16ος αιώνας αποτελεί σημείο ακμής για την πόλη όχι μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και την πνευματική άνθηση. Η ανάπτυξη διακόπηκε το 1669, με την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς.
Δεύτερη πληγή για το Ρέθυμνο αποτέλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το Ρέθυμνο υπήρξε σημείο Ρέθυμνο ισχυρού αντιστασιακού μετώπου που έδρασε ενεργά σε πολλά σημεία του νομού. Τη λήξη της Γερμανικής κατοχής ακολούθησε περίοδος φτώχιας και αθλιότητας.
Η ανάκαμψη της πόλης ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 και από τότε βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης. Κινητήριος μοχλός αποτέλεσε σε αυτό και η αύξηση του τουρισμού.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου συναντάμε τους ναούς των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Αντωνίου, των Αγίων Αποστόλων, της Κυρίας των Αγγέλων, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Σπυρίδωνα και των Τεσσάρων Μαρτύρων. Ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου αποτελεί την μητρόπολη του Ρεθύμνου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο Ρέθυμνο λαμβάνουν χώρα ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικότερες όλων είναι:
Γιορτή Κρητικού Κρασιού, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από την Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου. Η γιορτή περιλαμβάνει άφθονο δωρεάν κρασί υπό τους ήχους λαϊκών και κρητικών συγκροτημάτων.
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Κρήτης. Εκτός από την μεγάλη παρέλαση γίνονται πολλές άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια των αποκριών στο Ρέθυμνο.
Κυνήγι Θησαυρού, αποτελεί την μαζικότερη εκδήλωση από πλευράς συμμετοχής στο Ρέθυμνο. Το αγαπημένο παιχνίδι ρεθεμνιωτών κάθε ηλικίας διεξάγεται δύο εβδομάδες πριν το καρναβάλι και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μαραθώνιο όπου δοκιμάζονται το μυαλό το σώμα και τα νεύρα.
Αναγεννησιακό φεστιβάλ, ξεκίνησε από το 1987 και κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης. Το μεγάλο αναγεννησιακό υπόβαθρο του Ρεθύμνου στην αρχιτεκτονική μα και στα γράμματα το κατέστησε σαν τον φυσικό φορέα μιας σειράς εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της Κρητικής μα και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης γενικότερα.