Αργυρούπολη

Αργυρούπολη

Η Αργυρούπολη είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Ρεθύμνης που δεσπόζει πάνω σε ένα λόφο ανάμεσα από τις πηγές των ποταμών Πετρέ και Μουσέλα, από τους οποίους έχουν πάρει το όνομα τους και οι δύο εύφορες κοιλάδες της περιοχής.

Το χωριό απέχει περίπου 25χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός ενώ το 2008 έλαβε το βραβείο του καθαρότερου οργανωμένου παραδοσιακού οικισμού από τη νομαρχιακή επιτροπή τουριστικής προβολής Ρεθύμνης.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Λάππα. Σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει αρκετά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στους τοίχους των σπιτιών των περίπου 400 κατοίκων της περιοχής καθώς και κτίρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Το ενδιαφέρον κινεί και το ψηφιδωτό μωσαϊκό δάπεδο αρχαίας ρωμαϊκής κατοικίας, που σώζεται στην Αργυρούπολη.

Μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι τα τρεχούμενα νερά στην πυκνόφυτη τοποθεσία Πηγές καθώς και οι λαξευτοί τάφοι στη θέση Πέντε Παρθένες.

Οι Πηγές είναι μια περιοχή πολύ κοντά στο χωριό από όπου περνάνε πολλά νερά και δημιουργούν μικρούς καταρράκτες, λίμνες και ρυάκια. Στην περιοχή έχουν φτιαχτεί αρκετοί νερόμυλοι, στους οποίους παλιότερα άλεθαν τα σιτηρά. Το παζλ αυτού του παραμυθένιου τόπου συμπληρώνουν οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι καθώς και διάφορα άλλα ενδημικά φυτά που ντύνουν την περιοχή με διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Στις Πηγές υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφέ. Αν θέλετε μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Δύναμης που είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά.

Επίσης σε κοντινή απόσταση από το χωριό, στην τοποθεσία Πέντε Παρθένες, βρίσκεται λαξευμένος τάφος πάνω σε βράχο, ο οποίος χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια. Δίπλα από τον τάφο βρίσκεται το εκκλησάκι των Πέντε Παρθένων με τον αειθαλή πλάτανο. Από το σημείο περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Αργυρούπολη Αγκουσελιανα.

Ένα επίσης εντυπωσιακό μονοπάτι είναι εκείνο που ενώνει την Αργυρούπολη με την Ασή Γωνιά. Μάλιστα, το εν λόγω μονοπάτι αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Καλλικράτης- Ασή Γωνιά – Αργυρούπολη.

Ο επισκέπτης μπορεί να διανυκτερεύσει στην ευρύτερη περιοχή της Αργυρούπολης καθώς υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του χωριού ταυτίζεται με εκείνη της Αρχαίας Λάππας.

Το 1867 και το 1878 πραγματοποιήθηκε στην Αργυρούπολη η Γενική Συνέλευση των Κρητικών για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στην Αργυρούπολη βρίσκουμε τις εκκλησίες της Παναγίας, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Νικολάου. Επίσης, κοντά στην Αργυρούπολη, στην θέση Πηγές, μέσα σε ένα σπήλαιο, είναι χτισμένο το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη - στην Αγία Δύναμις. Λέγεται ότι τα νερό που περνάει μέσα από το εκκλησάκι είναι θαυματουργό.

Επίσης κοντά στον οικισμό βρίσκεται και το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στις Πέντε Παρθένες, Θέκλα, Μαριάννα, Αιθανά ή Αθηνά, Μάρθα και Μαρία, που πιστεύεται ότι πέθαναν στο σημείο.

ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία της Αργυρούπολης σχετίζεται με τις Πέντε Παρθένες. Σύμφωνα με την παράδοση, πέντε κοπέλες από την γύρω περιοχή βρήκαν καταφύγιο στους λαξευμένους τάφους του ρωμαϊκού νεκροταφείου. Είχαν αποκτήσει τόση φήμη που πήγαινε στο σημείο πλήθος κόσμου για να τους ευλογήσουν.

Τα χρόνια πέρασαν και οι παρθένες πέθαναν και θάφτηκαν μέσα σε παλιούς τάφους στο ίδιο σημείο. Από τους τάφους ξεκίνησε να ρέει αγίασμα κι έτσι από τότε, την Τρίτη του Πάσχα γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Πιστοί προσέρχονται για να πάρουν αγίασμα, το οποίο το φυλάσσουν σε εικονοστάσι και το πίνουν πάντα νηστικοί. Οι μεγαλύτεροι έριχναν τέσσερις σταγόνες αγίασμα στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού ή του περιβολιού τους.

Μάλιστα, εκτός από το αγίασμα, λέγεται ότι το χώμα από τους τάφους εξαφανίζει τις μυρμηγκιές.

-