Μια Τρούμπα στο Ηράκλειο

Μια Τρούμπα στο Ηράκλειο

Πορνεία, ρεμπέτες και μάγκες συνέθεταν το σκηνικό της κακόφημης γειτονιάς του Λάκκου. Η Τρούμπα του Ηρακλείου με τα ξέφρενα γλέντια, τις χασισοποσίες και όλες τις άνομες πράξεις που μπορούν να λαμβάνουν χώρα σε μια τέτοιου είδους περιοχή. Ο Λάκκος βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές της πόλης του Ηρακλείου κοντά στην πύλη Βηθλεέμ και το φρούριο Μαρτινέγκο.

Η ιστορία του Λάκκου ξεκινάει περί το 1900, όταν η Κρητική Πολιτεία με το Διάταγμα περί Χαμαιτυπείων επιβάλει την συγκέντρωση όλων των πορνείων σε συγκεκριμένες και απομονωμένες περιοχές. Αρχικά τα χριστιανικά πορνεία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο Άγιος Δημήτριος, τα μουσουλμανικά βρισκόταν στην σημερινή περιοχή της Αγίας Τριάδας. Όμως πολύ κοντά στα χριστιανικά πορνεία, στην 25ηςΑυγούστου, βρισκόταν οι οικίες επιφανών πολιτών της κοινωνίας οι οποίοι δεν άντεχαν να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις ιερόδουλες και το συνάφι τους. Η περιοχή του Λάκκου φάνταζε ιδανική καθώς πλησίον της βρισκόταν το στρατόπεδο των Άγγλων στρατιωτών, ενώ επίσης η απόκεντρη θέση της κρατούσε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα.

Παράλληλα με τα πορνεία στην περιοχή βρήκαν στέγη οι ρεμπέτες και οι μάγκες, δημιουργήθηκαν ταβερνεία, ανάπτυξαν μία δική τους τοπική αργκό, είχαν τα παρατσούκλια τους, την ιεραρχία τους και τα πάθη που επιβάλλει η ρεμπέτικη στάση ζωής τους.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη αυτής της μικροκοινωνίας έπαιξε η μικρασιατική καταστροφή και η ανταλλαγή πληθυσμών. Μικρασιάτες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στο Λάκκο και έτσι σε αυτήν την υποβαθμισμένη περιοχή κατάφερε να αναπτυχθεί επίσης ένας σημαντικός πυρήνας πολιτισμικής δημιουργίας. Οι Λακκιώτες ενστερνίστηκαν παραδόσεις της Μικράς Ασίας και γλεντούσαν με τα ξενόφερτα μουσικά όργανα όπως το σαντούρι, το βιολί, το ούτι και το τουμπερλέκι σε ρυθμούς πρωτάκουστους όπως ο καρσιλαμάς, το ζεϊμπέκικο και τους αμανέδες.

Ο Λάκκος ήκμαζε μέχρι την περίοδο του Μεσοπολέμου κι έπειτα ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος… Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η περιοχή βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις κατοχής και οι γυναίκες από τα πορνεία μεταφέρονται σε κεντρικό ξενοδοχείο για να εξυπηρετούν τα γερμανικά στρατεύματα. Μετά την κατοχή η περιοχή επανασυγκροτείται όμως ποτέ δεν καταφέρνει να γνωρίσει τις παλιές ημέρες δόξας μέχρι το 1960 όπου απομακρύνονται δια παντός τα πορνεία από την περιοχή.

Ο Λάκκος σήμερα…

Ο Λάκκος σήμερα έχει αλλάξει μορφή, έχει γεμίσει χρώμα και ζωντάνια, έπειτα από την δράση εθελοντών κατοίκων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου. Πρωτεργάτης αυτού του οράματος που πήρε σάρκα και οστά ήταν ο Αυστραλός καλλιτέχνης Mathew Halpin, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στον Λάκκο.

«The Lakkos Project» είναι το όνομα της ομάδας των τοπικών καλλιτεχνών , επιχειρηματιών και κατοίκων του Ηράκλειου που εργάζονται για να κάνουν αυτό το χρόνια υποβαθμισμένο σημείο της πόλης να είναι όμορφο και περισσότερο δημιουργικό.

-