Καπετανιανά

Καπετανιανά

"Όποιος πιστεύει στο Θεό στα Καπετανιανά μιλάει μαζί του", Θάνος Μικρούτσικος

Ένας επίγειος παράδεισος βρίσκεται πάνω στο ιερό όρος του Κόφινα και ατενίζει αγέρωχος το Λυβικό πέλαγος. Ο λόγος για τα Καπετανιανά, έναν οικισμό που είναι χτισμένος στις νότιες πλαγιές των Αστερούσιων ορέων, σε υψόμετρο 750μ, 71χλμ από την πόλη του Ηρακλείου.

Το χωριό ανήκει στην τοπική κοινότητα των Στερνών, του δήμου Γόρτυνα και σε αυτό συγκαταλέγονται οι παραλίες του Άη Γιάννη, της Ελυγιάς καθώς και άλλες μικρότερες αλλά εξίσου όμορφες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Καπετανιανά κατοικούνται από λιγοστούς κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς όμως να χάσει τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά τα σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών που ζουν στην περιοχή. Γυπαετοί, Χρυσαετοί, σπιζαετοί και όρνια μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο ορατό σας πεδίο. Μάλιστα, στα ανατολικά της κορυφής του Κόφινα λειτουργεί οργανομένη ταΐστρα και παρατηρητήριο των σπάνιων αυτών πουλιών.

Τα Καπετανιανά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της αναρρίχησης και του mountain bike.

Όσον αφορά την πεζοπορία, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τα μονοπάτια που συνδέουν το χωριό με τα σπήλαια, τους αρχαίους οικισμούς και τα μοναστήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μονοπάτι που συνδέει τον Άη Γιάννη με την μονή Κουδουμά, κατά μήκος του οποίου βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη θέση Μετζολάτι, κοντά στην κορυφή του Κόφινα, εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία του Τίμιου Σταυρόυ, βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ιερό κορυφής, που χρονολογείται από τη Μεσομινωική περίοδο. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για ιεροτελεστίες, καθώς ανακαλύφθηκαν στις γύρω σπηλιές διάφορα ειδώλια και αναθήματα.

Ο οικισμός δεν αναφέρεται στις Βενετσιάνικες απογραφές, ενώ η πρώτη αναφορά γίνεται στην τούρκικη απογραφή του 1834.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το χωριό ιδρύθηκε από Σφακιανούς αγωνιστές, έπειτα από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η προέλευση του ονόματος έχει να κάνει με τους “καπεταναίους” του χωριού και την συνεισφορά τους στους αγώνες κατά των Τούρκων.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στον οικισμό βρίσκουμε την βυζαντινή εκκλησία, του 15ου αιώνα, αφιερωμένη στην Παναγία. Επίσης, στη θέση Μετζολατί, πάνω στα ερείπια αρχαίου Ιερού Κορυφής βρίσκεται χτισμένη η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού. Την ημέρα εορτασμού της εκκλησίας, στις 14 Σεπτέμβρη, επιβιώνει μια χριστιανική τελετή με στοιχεία από παγανιστικές λατρείες.

Αναλυτικότερα, ο ιερέας ευλογεί τους καρπούς τριών δέντρων που βρίσκονται στην πλαγιά του Κόφινα και έπειτα μοιράζει τους καρπούς τους στους πιστούς ως αντίδωρο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το χωριό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, με παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

-