Ιερά Μονή Κουδουμά

Ιερά Μονή Κουδουμά

Το αντρικό μοναστήρι αποτελεί μία από τις παλαιότερες μονές των νότιων ακτών, της κεντρικής Κρήτης. Η ιερά μονή είναι χτισμένη στην άκρη μιας χαράδρας που σχηματίζουν τα Αστερούσια όρη, δίπλα σε μια λωρίδα αμμουδιάς και είναι περιτριγυρισμένο από ασύμμετρα πεύκα.

Η μονή απέχει περίπου 80χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται από το χωριό Στέρνες. Ανηφορίζοντας προς το όρος Κόφινα συναντά κανείς τον χωματόδρομο, που οδηγεί στο γραφικό μοναστήρι, το οποίο πλαισιώνεται από την άγρια ομορφιά που χαρίζουν τα όρη της Κρήτης και την καθαρή θάλασσα της νότιας πλευράς της μεγαλόνησου.

Η εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Από την παραμονή της γιορτής πλήθος κόσμου φτάνει στο μοναστήρι και διανυκτερεύει στους ξενώνες και στην παραλία, για να τιμήσουν τη χάρη της.

Όποιος ζητήσει φιλοξενία μπορεί να μείνει στα κελιά της μονής, ενώ υπάρχει χώρος για να μαγειρέψετε το φαγητό του, αρκεί να κρατάει τρόφιμα.

Το μοναστήρι τιμά τους Αγίους Ευμένιο και Παρθένιο, στις 10 Ιουλίου. Πρόκειται για τους μοναχούς που έχτισαν τη μονή τον 19ο αιώνα. Ο ναός είχε χτιστεί τον 14ο αιώνα και ήταν αφιερωμένος στον Χριστό. Η μονή είχε καταστραφεί από πειρατές και εγκαταλείφθηκε, όμως το 1871 τα αδέρφια Παρθένιος και Ευμένιος Χαριτάκης την έχτισαν από την αρχή, πάνω στα ερείπια του παλιού ναού.

Το μοναστήρι σήμερα έχει ανακαινιστεί και έχει χτιστεί και μία δεύτερη εκκλησία προς τιμή των δύο Αγίων Παρθένιο και Ευμένιο. Στη Μονή φυλάσσονται τα λείψανα των αγίων.

Ο Κουδουμάς σαν τοποθεσία ενδείκνυται και για τους λάτρεις της φύσης και ειδικότερα για εκείνους που αγαπούν το κάμπινγκ, το κολύμπι σε μη οργανωμένες παραλίες και την πεζοπορία.

Όσον αφορά την πεζοπορία υπάρχει ένα μονοπάτι που ενώνει την μονή με τον παραθαλάσσιο οικισμό Άη Γιάννη, καθώς και ένα δεύτερο που ξεκινάει από το ορεινό χωριό Παρανύμφοι και καταλήγει στο μοναστήρι. Κατά μήκος του εν λόγω μονοπατιού βρίσκεται και το πανέμορφο δάσος του Κουδουμά.

-