Φαλάσαρνα

Φαλάσαρνα

Τα Φαλάσαρνα με την πολυβραβευμένη παραλία τους βρίσκονται περίπου 60χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων, στο δυτικό τμήμα του ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Λόγω του ιδιαίτερου φυσικού τους κάλλους, της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής, έχουν ενταχθεί στο Natura 2000. Λιγότερο γνωστό είναι ότι στα Φαλάσαρνα βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλης της δυτικής Κρήτης.

Ο οικισμός βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές και τα πολλά θερμοκήπια της περιοχής που καλλιεργούν οι ντόπιοι. Ανάμεσα στα σπίτια υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η κεντρική παραλία στα Φαλάσαρνα ονομάζεται Παχειά Άμμος. Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία με αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία αποτελείται από λευκή άμμο και έχει βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και ως μία από τις 10 καλύτερες της Ευρώπης.

Βόρεια συναντάμε άλλη μία μεγάλη παραλία, με το μήκος της να φτάνει περίπου τα 800μ, η οποία χωρίζεται στα δύο από ένα μεγάλο αμμόλοφο. Η εν λόγω παραλία δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο μοιάζει αρκετά με την παραλία της Παχειά Άμμου.

Βορειότερα συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο, όπου μπροστά του βρίσκεται ένας μικρός κόλπος με βότσαλο και βραχώδη βυθό.

Νότια της κεντρικής παραλίας υπάρχουν άλλες δύο παραλίες, μία με άμμο στην ακτή και βράχια στο βυθό και μία με βότσαλα, η οποία βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό λιμανάκι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συχνά στην περιοχή, οι παραλίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις του windsurfing.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το τοπωνύμιο οφείλεται στην μυθική νύμφη της περιοχής Φαλασαρνή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην παραλία διοργανώνονται συχνά beach party. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το πάρτι που γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο Σάββατο του Αυγούστου.

-