Μπάλος

Μπάλος

Ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και στο ακρωτήρι Τηγάνι, στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης, βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος, ο Μπάλος.

Ο Μπάλος απέχει περίπου 56χλμ από τα Χανιά και 17 χλμ από την Κίσσαμο. Για να φτάσετε στο σημείο θα πρέπει να επιβιβαστείτε σε καραβάκι που ξεκινάει από την Κίσσαμο και καταλήγει στο Μπάλο, είτε να οδηγήσετε σε ένα κακό χωματόδρομο που ξεκινάει από την Καλυβιανή, εξελίσσεται κατά μήκος του ακρωτηρίου και σταματάει κοντά σε ένα μονοπάτι. Περπατώντας για περίπου 1 χλμ βρίσκεστε σε ένα από τα θαύματα της φύσης.

Μπροστά στα μάτια σου σχηματίζεται μια μεγάλη λιμνοθάλασσα με ρηχά ανοιχτόχρωμα νερά. Τριγύρω λευκή και ροζ άμμο. Παραδίπλα η θάλασσα με τις διάφορες αποχρώσεις του γαλάζιου. Τόσο τα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ χρώματα των νερών όσο και η γεωμορφία αυτή καθ’ αυτή της περιοχής σου δίνουν την αίσθηση ότι έχεις ταξιδέψει σε ένα παραμυθένιο μέρος.

Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας Natura. Σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας φιλοξενούνται σε αυτό τον μαγικό τόπο. Μαυροπετρίτες, θαλασσοκόρακές και κορμοράνοι φωλιάζουν στην περιοχή, ενώ χελώνες Caretta Caretta αφήνουν τα αυγά τους στην ζεστή άμμο της εξωτικής παραλίας για να επωαστούν.

ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Απέναντι από τον όμορφο Μπάλο βρίσκονται τα νησάκια Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα. Η Άγρια Γραμβούσα βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ακρωτηρίου. Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της φυσικής οχύρωσης του νησιού από ψηλούς βράχους.

Η Ήρεμη Γραμβούσα είναι προσβάσιμη από την νότια πλευρά της, όπου βρίσκεται και ένα μικρό λιμάνι που μπορούν να σταματήσουν τα καραβάκια που ξεκινούν από την Κίσσαμο με προορισμό τον Μπάλο και κάνουν μια μικρή στάση στο εν λόγω νησί. Δίπλα από το λιμάνι υπάρχει μια υπέροχη παραλία και βόρεια από αυτή βρίσκεται το ναυάγιο της Γραμβούσας. Από την παραλία, κοντά από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, ξεκινούν τα σκαλοπάτια που καταλήγουν στο φρούριο της Γραμβούσας.

-