Μπαλί

Μπαλί

Το Μπαλί, του νομού Ρεθύμνου, είναι ένα από τα ομορφότερα τουριστικά μέρη των βόρειων παράλιων της Κρήτης. Ο παραθαλάσσιος οικισμός απέχει 32χλμ από την πόλη του Ρέθυμνου και 50χλμ από την πόλη του Ηράκλειου.

Το Μπαλί εδρεύει στην άκρη ενός μεγάλου κόλπου με τρείς διαφορετικές και πολύ όμορφες παραλίες, ενώ έχει στην διάθεση του και ένα μικρό λιμανάκι.

Σαν παραθαλάσσιο θέρετρο έχει πολλές ψαροταβέρνες, καφετέριες, διάφορα ξενοδοχεία και διαμερίσματα για την διαμονή σας. Επίσης το μέρος είναι ιδανικό για δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία ή πεζοπορία, αφού είναι καταπράσινο. Υπάρχουν πολλές όμορφες διαδρομές σε επαρχιακούς δρόμους, αρχαία μονοπάτια που οδηγούν προς τα Ταλαία όρη, τον Ψηλορείτη και τους γραφικούς οικισμούς της ενδοχώρας.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η κεντρική παραλία στο Μπαλί είναι πολύ οργανωμένη με πλήθος υπηρεσιών.

Στα ανατολικά έπειτα από ολιγόλεπτο περπάτημα θα βρείτε δύο κολπίσκους, που δεν είναι οργανωμένοι και προτιμώνται από αυτούς που επιθυμούν την απομόνωση.

Στα δυτικά και βόρεια της κεντρικής παραλίας θα βρείτε δύο οργανωμένους και πολύ όμορφους κολπίσκους, που είναι κατάλληλοι για κολύμπι και αναψυχή.

Τέλος, στο βόρειο άκρο του κόλπου βρίσκεται μια μικρή όμορφη οργανωμένη παραλία με βαθύτερα νερά από όλες τις υπόλοιπες.

Στο Μπαλί καθώς είναι παραλιακός οικισμός έχετε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με τα μηχανοκίνητα θαλάσσια σπόρ, το ψάρεμα και τις καταδύσεις.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Μπαλί είναι χτισμένο στην θέση όπου βρισκόταν η αρχαία μινωική πόλη Αστάλη.

Το σύγχρονο Μπαλί ή αλλιώς Αττάλη, διεκδικούν σύμφωνα με αναφορές δύο πόλεις της μινωικής περιόδου ως την έξοδο τους προς την θάλασσα,η Οαξός και η Ελευθέρνα. Δύο από τις 27 συμπολιτείες της μινωικής εποχής. Λόγω της θέσης και της γεωμορφολογίας της, η Αστάλη αποτελούσε στρατηγικό σημείο καθώς παρείχε προστασία από τους ανέμους και την θαλασσοταραχή. Ήταν λοιπόν κατάλληλο μέρος για την δημιουργία και ανάπτυξη ενός από τα σημαντικότερα λιμάνια της μινωικής περιόδου.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το Μπαλί ως λέξη σημαίνει μελότοπος και προέρχεται από την τουρκική λέξη ''bal'' που σημαίνει μέλι. Η ονομασία διατηρείται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη.

Λέγεται ότι η παρακείμενη μονή Αττάλης του Ιωάννου του Προδρόμου παρήγαγε 2,5τονους μέλι ετησίως, εξού και η ονομασία της κατά την τουρκοκρατία ως Μονή Μπαλί.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στο Μπαλί θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι και η πολιούχος του χωριού, την εκκλησία της Παναγίας του Χάρακα, που εορτάζει στις 15 Αυγούστου και προς τιμήν της διοργανώνεται πανηγύρι, και η Ιστορική μονή της Ατάλης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

-