Πάνορμο

Πάνορμο

Το Πάνορμο είναι ένας παραδοσιακός, παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Μυλοποτάμου, της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. Το γραφικό χωριό απέχει περίπου 22 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και 55χλμ από το Ηράκλειο.

Το Πάνορμο είναι ένα γραφικό θέρετρο, με υπέροχες παραλίες, χαρακτηριστικά που βοήθησαν στην ταχεία τουριστική του ανάπτυξη.

Στο Πάνορμο μένουν 628 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι κατά την διάρκεια των θερινών μηνών ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα.

Στον οικισμό υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ, κ.ά.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στο γραφικό Πάνορμο Ρεθύμνου υπάρχουν πολλές και όμορφες παραλίες, όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το μπάνιο του. Η κεντρική παραλία του οικισμού, που βρίσκεται μπροστά από το χωριό είναι με άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη. Ανατολικά βρίσκεται μια μικρότερη παραλία, η οποία δεν είναι οργανωμένη.

Δυτικά της κεντρικής παραλίας συναντά κανείς δύο ακόμα υπέροχες παραλίες της περιοχής. Οι δύο παραλίες χωρίζονται μεταξύ τους με ένα μεγάλο βράχο. Οι παραλίες Λίμνη και Λιμανάκι, όπως ονομάζονται, είναι με άμμο και είναι οργανωμένες. Στο δυτικότερο άκρο τους έχει κατασκευαστεί μόλος, που προστατεύει τις παραλίες από τους δυτικούς ανέμους.

Δυτικότερα βρίσκεται μια μικρότερη παραλία με βότσαλο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Πιθανολογείται ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Πάνορμο βρισκόταν η αρχαία πόλη Panormus. Γεγονός που επιβεβαιώνει την μακραίωνη ιστορία της περιοχής είναι η ανεύρεση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Σοφίας, που χρονολογείται τον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ. Η βασιλική της Αγίας Σοφίας θεωρείται ως μία από της μεγαλύτερες της μεγαλονήσου.

Κοντά στο λιμάνι του Πανόρμου υπάρχουν ίχνη φρουρίου. Το φρούριο αυτό χτίστηκε από τους Γενουάτες που κατέλαβαν την περιοχή το 1206. Ο επικεφαλής τους, Ενρίκο Πεσκατότε, οχύρωσε την κωμόπολη και το λιμάνι του Πανούρμου. Η κωμόπολη πήρε το όνομα Καστέλλι.

Το 1212 οι Ενετοί καταλαμβάνουν το Καστέλλι και εκδιώχτηκαν από τους Τούρκους το 1647. Οι Τούρκοι σχεδόν κατέστρεψαν την περιοχή.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή ξεκίνησε να αναπτύσσεται ξανά. Το Πάνορμο αποτέλεσε διαμετακομιστικό κέντρο (μέσω θαλάσσης) των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής Μυλοποτάμου. Για το λόγο αυτό φτιάχτηκαν στον οικισμό μεγάλες αποθήκες. Μάλιστα, το Πάνορμο υπήρξε πρωτεύουσα της επαρχίας Μυλοποτάμου.

Το Πάνορμο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μετατράπηκε σε ψαροχώρι έως την δεκαετία του 1980, όταν δημιουργήθηκε κοντά στον οικισμό ο Εθνικός δρόμος Ηρακλείου – Ρεθύμνου.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η δίκλιτη εκκλησία του οικισμού είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος και στον Άγιο Γεώργιο. Επίσης, στο Πάνορμο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αγαθόποδα (ένας από τους Αγίους Δέκα), ο οποίος λέγεται ότι γεννήθηκε στο Πάνορμο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Πάνορμο λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια τους χρόνου, σε μία από παλιές αποθήκες - μονάδες του οικισμού. Συγκεκριμένα, ο παλιός χαρουπόμυλος μετατράπηκε σε μία υπερσύγχρονή αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

-