Λιγόρτυνος

Λιγόρτυνος

Η όμορφη θέα σε συνδυασμό με τα πλακόστρωτα δρομάκια και την ανάδειξη κάποιων μνημείων, όπως το παλιό υδραγωγείο, καθιστούν την Λιγόρτυνο έναν όμορφο προορισμό για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την ενδοχώρα.

Στη νότια πλευρά του οικισμού σώζονται τα ερείπια του κατάγραφου ναού της Αγίας Τριάδας, που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια.

Η Λιγόρτυνος απέχει περίπου 40 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου, ανήκει στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων και στην τοπική της κοινότητα ανήκουν οι οικισμοί Κεφαλάδο και Πλακιώτισσα.

Ο Κεφαλάδος βρίσκεται νότια της Λιγορτύνου, πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 310 μ.

Η Πλακιώτισσα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λιγόρτυνου. Στο οικισμό έχει κατασκευαστεί και το ομώνυμο φράγμα που τροφοδοτεί νερό για άρδευση την ευρύτερη περιοχή.

Στην Λιγόρτυνο μένουν περίπου 480 κάτοικοι, στον Κεφαλάδο 45 και στη Πλακιώτισσα 120. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία . Επίσης, η καταγωγή τους είναι από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου και από τη Μικρά Ασία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ευρήματα της Λιγορτύνου δείχνουν ότι υπήρχε ζωή από την υστερομινωική περίοδο. Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου.

Σε συμβόλαιο του 1271 αναφέρεται με το όνομα Legordine, όπου μαζί με τον Πύργο και Γυψέα αποτελούσαν φέουδο του λατινικού πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Το χωριό αναφέρεται επίσης στις βενετσιάνικες απογραφές, όπως επίσης και στις τουρκικές με μεικτούς κατοίκους.

Το 1900 ανήκει στο δήμο Χάρακα. Ο πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε κατά πολύ με την άφιξη των προσφύγων της Μ. Ασίας.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το τοπωνύμιο είναι προελληνικό.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πολιούχος της Λιγόρτυνου είναι ο Άγιος Χαράλαμπος, ενώ (όπως προαναφέραμε) στη νότια πλευρά του οικισμού σώζονται τα ερείπια του κατάγραφου ναού της Αγίας Τριάδας, που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια.

Στην Πλακιώτισσα βρίσκουμε τους ναούς του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Αναστασίας.