Τεφέλι

Τεφέλι

Στην τοπική κοινότητα Τεφελίου υπάγεται το Αποσελέμι και το Πυράθι. Το Αποσελέμι βρίσκεται ανατολικά του Τεφελίου και πρόκειται για έναν παλιό οικισμό. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και ο ομώνυμος ποταμός. Το Πυράθι είναι 3,5 χλμ ανατολικά του Τεφελίου, στην θέση που βρισκόταν παλιά η αρχαία πόλη της Πυράνθου.

Στο δημοτικό διαμέρισμα μένουν συνολικά 668 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, με το Τεφέλι να φιλοξενεί 550 άτομα, το Αποσελέμι 22 και το Πυράθι 96. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ο επισκέπτης αξίζει να δει το μικρό άλσος του Τεφελίου, καθώς και την πηγή της Αγίας Παρασκευής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Τεφέλι ήταν φέουδο της οικογένειας Βενέρη και η πρώτη αναφορά στο χωριό γίνεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα το 1363.

Το 1881 αποτέλεσε έδρα ομώνυμου δήμου με 227 Τούρκους και 4 Χριστιανούς.

Το Αποσελέμι αναφέρεται και εκείνο σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές.

Τέλος, στο Πυράθι βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Πύρανθος. Μεταγενέστερα, η πρώτη αναφορά του οικισμού γίνεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Κάστρου, το 1380. Αναφέρεται στην επαρχία Μπελβεντέρε, το 1577, από τον Μπαρότσι, καθώς και από τον Καστροφύλακα, το 1583, και από το Βασιλικάτα, το 1630.Το 1881 αναφέρεται στο δήμο Τεφελίου, το 1900 στο δήμο Αρκαλοχωρίου και από το 1920 και μετά στο Τεφέλι.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Άγνωστη προς εμάς είναι η προέλευση της ονομασίας του Τεφελίου.

Το Πυράθι ξέρουμε ότι πήρε το όνομα του από την αρχαία Πύρανθο και το τοπωνύμιου του οικισμού Αποσελέμι πιθανολογείται ότι είναι αραβικής προέλευσης.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πολιούχος του Τεφελίου είναι ο Άγιος Ιωάννης, ενώ στο Πυράθι υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

-