Ελαφονήσι

Ελαφονήσι

Γαλαζοπράσινα νερά, άμμο λευκή και στις αποχρώσεις του ροζ, κοχύλια στις ακτές κι ένα τοπίο που μαγεύει χιλιάδες επισκέπτες, αναδεικνύοντας τον τόπο ως ένα από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του εκπληκτικού και εξωτικού Ελαφονησίου Χανίων.

Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, 75χλμ από τα Χανιά και 5χλμ από την μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Αν και το όνομα του υποδηλώνει ένα νησί με ελάφια, μην περιπλανηθείτε, δεν πρόκειται να συναντήσετε αυτά τα όμορφα ζωάκια.

Η στενόμακρη χερσόνησος του Ελαφονησίου «κόβεται» από μία ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζει την κεντρική παραλία με το φημισμένο νησάκι. Για να φτάσετε στο νησί πρέπει να περπατήσετε μέσα στο νερό, το οποίο φτάνει σε βάθος το πολύ ένα μέτρο και απέχει περίπου 200μ από την ακτή.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς φιλοξενεί κρινάκια της άμμου και κέδρους. Στις μαγευτικές παραλίες αυτού το τόπου επωάζουν τα αυγά τους και οι χελώνες Caretta Caretta.

Στο νησί θα δείτε έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό για να θυμίζει το ναυάγιο του αυστριακού πλοίου Ιμπερατρίς. Το πλοίο βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 1907 και βρίσκεται ακόμα στην περιοχή. Οι επιβάτες του πλοίου που πνίγηκαν θάφτηκαν στο νησί.

Στην νότια πλευρά του νησιού σχηματίζονται πολλές παραλίες για να κάνετε το μπάνιο σας. Οργανωμένη παραλία θα βρείτε στην ακτή που είναι ενωμένη με την Κρήτη, μπροστά στη λιμνοθάλασσα. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν ομπρέλες, ντουζ, αναψυκτήρια και άλλες παροχές. Και αυτή η παραλία είναι με άμμο.

Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου έρχεται σε αντίθεση με τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή. Εκτός από το ναυάγιο του 1907, το 1824, την ημέρα του Πάσχα, σφαγιάστηκαν 850 άνθρωποι από τους Τούρκους. Τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα. Η σφαγή ήταν μια πράξη εκδίκησης για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό.

-