Σοκαράς

Σοκαράς

Το γραφικό χωριό Σοκαράς βρίσκεται περίπου 50 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου, ανάμεσα στις καλλιεργήσιμες ελιές και τα εύφορα αμπέλια και κηπευτικά του κάμπου της Μεσαράς. Κοντά στον οικισμό υπάρχουν περιοχές με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Βακιώτες.

Ο Σοκαράς κατοικείται από 496 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ο οικισμός ανήκει στο δήμο Γορτύνης και η τοπική κοινότητα αποτελείται από τα χωριά Φαραγγιανά, , Βελούλι, Μετόχια Σοκαρά και Αποΐνι.

Τα Φαραγγιανά βρίσκονται δυτικά του Σοκαρά. Οι δύο οικισμοί είναι ενωμένοι και μάλιστα αν δεν προσέξει κανείς την ταμπέλα που οριοθετεί τα χωριό θα πιστέψει ότι πρόκειται για έναν οικισμό. Στα Φαραγγιανά κατοικούν περίπου 250 κάτοικοι, αρκετοί από τους οποίους έχουν μικρασιάτικη καταγωγή. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται μια όμορφη κατασκευή με τρεχούμενα νερά ενώ πάνω από αυτό, στην περιοχή που ονομάζεται Φαραγγιανή Κεφάλα δεσπόζει ένα μικρό δασάκι στην άκρη του οποίου βρίσκεται ένα όμορφο πετρόχτιστο θεατράκι.

Το Αποΐνι βρίσκεται νοτιοανατολικα του Σοκαρά σε υψόμετρο 320μ. Διαπερνώντας το χωριό, κατευθυνόμενοι βόρεια, συναντάμε έναν δύσκολο χωματόδρομο που οδηγεί στον γραφικό εγκαταλελειμμένο οικισμό Βελούλι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη μνεία στο Σοκαρά γίνεται σε συμβόλαιο του 1271 και έκτοτε αναφέρεται στις ενετικές και τουρκικές απογραφές. Κατά την Τουρκοκρατία στο χωριό κατοικούσαν Τούρκοι.

Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής το χωριό καταστράφηκε και εκτελέστηκαν 27 άντρες κάτοικοι του χωριού, στην θέση Σπηλιάρα.

Από την άλλη το Βελούλι αναφέρεται για πρώτη φορά στον Καστροφύλακα, το 1583, με 100 κατοίκους. Η τελευταία απογραφή που εμφανίζεται το Βελούλι με κατοίκους είναι το 1961.

Στις ενετικές απογραφές αναφέρονται και τα χωριά Αποΐνι και Φαραγγιανά.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το τοπωνύμιο Σοκαράς προέρχεται από το βυζαντινό επώνυμο Σωκαράς, που σημαίνει αυτός που πλέκει σκοινιά.

Το χωριό Φαραγγιανά λέγεται ότι πήρε το όνομα του από τα φαράγγια που βρίσκονται δυτικά του χωριού. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι προήλθε από τη λέξη Φράγκοι, επειδή το χωριό πρωτοκατοικήθηκε από τους Φράγκους την εποχή της ενετοκρατίας.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πολιούχος του Σοκαρά, σήμερα, είναι ο Άγιος Αντώνιος, ενώ παλιότερα ήταν ο Άη Γιώργης ο Μεθυστής. Επίσης υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Δέκα. Επίσης, κοντά στο χωριό βρίσκονται τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, του Χριστού, της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Νεκτάριου.

Στο Βελούλι βρίσκεται ο βυζαντινός ναός που είναι αφιερωμένος στην Παναγία.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Σοκαρά γίνεται προσπάθεια αναβίωσης των εθίμων που έχουν την ρίζα τους στα διονυσιακά δρώμενα και πραγματοποιούνται την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή.

-