1. Καστέλι Κισσάμου - Σφηνάρι

1. Καστέλι Κισσάμου - Σφηνάρι

Το Ε4 ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Κρήτης ξεκινάει από το Καστέλι Κισάμου του Νομού Χανίων. Το συνολικό μήκος της διαδρομής Καστέλι Κισάμου-Σφηνάρι είναι 22,5 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 5 ώρες.Η ιδανική περίοδος για να την ακολουθήσετε είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο και χαρακτηρίζεται εύκολη διαδρομή σε βατό δρόμο και με μικρές κλίσεις.

Η διαδρομή ξεκινάει από τον ασφαλτοδρωμένο δρόμο που βρίσκεται νότια στην πλατεία του Καστελίου με το κτήριο του Ο.Τ.Ε. Αφού περάσουμε ένα ανηφορικό δρόμο 2 χιλιομέτρων φτάνουμε στο χωριό Κάτω Παλαίκαστρο. Ακολουθώντας ένα δρόμο 1 χιλιομέτρου και μετά από το χωριό Κορφιανά παρατηρούμε την κορυφή όπου βρισκόταν η αρχαία Πολυρρηνία. Μετά από 2 χιλιόμετρα φτάνουμε στο χωριό Γρηγοριανά και μετά από 1,5 στο χωριό Πολυρρηνία.

Αμέσως μετά συνεχίζουμε στην δεξιά διασταύρωση, που είναι 200 μέτρα πριν την Πολυρρηνία, περνάμε το Δημοτικό Σχολείο Πολυρρηνίας και ακολουθούμε την δεξιά διακλάδωση και τον χωματόδρομο, φτάνοντας στον οικισμό Γαλουβάς έπειτα από 2 χιλιόμετρα. Μετά τον οικισμό συνεχίζουμε στην δεξιά διασταύρωση και προσπερνάμε μια παλιά ασβεστοκάμινο, δυο συνοικισμούς και φτάνουμε σε δρόμο με άσφαλτο ο οποίος οδηγεί στον οικισμό Λουσακιές μετά από 1,5 χιλιόμετρα και αφού έχουμε ακολουθήσει την νότια κατεύθυνση σε διασταύρωση καθ’οδόν. Ο ασφαλτοδρωμένος δρόμος τελειώνει στο χωριό Ζαχαριανά, 2 χιλιόμετρα μετά τις Λουσακιές, όπου και ξεκινάει καρόδρομος 2 χιλιομέτρων προς τα νότια ο οποίος καταλήγει στον ασφαλτοδρωμένο δρόμο Πλατάνου-Σφηναρίου. Εκεί μπορούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς Πλάτανο που είναι 1 χιλιόμετρο ή τον δρόμο προς το Σφηνάρι όπου, μετά από 50 μέτρα, υπάρχει πηγή, από όπου το Σφηνάρι απέχει 7 χιλιόμετρα και υπάρχει σχετική πρόσβαση σε παραλίες.

Δείτε επίσης

-