Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους

Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους

Πρόκειται για ένα σημαντικό εκθεσιακό, ερευνητικό και συνεδριακό συγκρότημα, που έχει ως στόχο την ουσιαστική σκιαγράφηση της φυσιογνωμίας και της καθημερινότητας της κρητικής παραδοσιακής κοινωνίας.

Η έκθεση διατηρεί 7 εθνολογικούς τομείς που σχετίζονται με την εξελικτική πορεία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και αφορούν την διατροφή, την αρχιτεκτονική, την υφαντική, την παραγωγή και το εμπόριο, την μετακίνηση- μεταφορές- επικοινωνία, τα ήθη και τα έθιμα και την κοινωνική οργάνωση.

Ανάμεσα στα εκθέματα, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, έπιπλα, υφαντά, κεραμικά και διάφορα άλλα αντικείμενα που σχετίζονταν με την καθημερινότητα των Κρητικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση του Μουσείου βραβεύτηκε το 1992 ως το Καλλίτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς.

Ωστόσο, στα 2800 τμ του συγκροτήματος λαμβάνουν χώρα και άλλες δραστηριότητες, όπως η υλοποίηση έρευνας και η διεξαγωγή συνεδρίων. Στο συγκρότημα υπάρχει βιβλιοθήκη, εργαστήρια ήχου, φωτογραφίας και συντήρησης, επιστημονικά εργαστήρια, αρχείο και αποθήκες.

-