Η Νίδα είναι το ψηλότερο οροπέδιο της Κρήτης, αφού βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.450μ. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη.
Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλούσια βλάστηση, πέρα από το ενδημικό αγριόχορτο νεβρίδα, ή όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι χρυσόχορτο. Σύμφωνα με πηγές, παλιότερα το οροπέδιο καλυπτόταν από πλούσια χλωρίδα, ωστόσο η συστηματική κτηνοτροφία και υλοτομία κατέστρεψαν το δάσος της Νίδας.
Η Νίδα οφείλει το τοπωνύμιο της στην σύνδεση των λέξεων «στην Ίδη», που σημαίνει «στον Ψηλορείτη.
Το οροπέδιο έχει σχήμα τριγωνικό και τα βουνά που βρίσκονται τριγύρω του είναι χιονισμένα ως τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας νότες δροσιάς και μαγείας στην περιοχή.
Το οροπέδιο της Νίδας ταυτίζει το όνομα του με διάφορους μύθους. Στην Νίδα βρίσκεται το Ιδαίον Άντρον, που όπως λέγεται, εκεί αναθράφηκε ο Δίας. Επίσης, στο εν λόγω οροπέδιο λέγεται ότι ερωτεύτηκε η θεά Δήμητρα τον θνητό Ιασίωνα. Η Νίδα ταυτίζει το όνομα της και με διάφορα ιστορικά γεγονότα, όπως στην γερμανική κατοχή, που αποτέλεσε κέντρο της αντίστασης.
Σήμερα, στην Νίδα υπάρχουν πολλά μιτάτα, δηλαδή μικρές πέτρινες κατασκευές που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για εποχική κατοικία και για να στεγάζουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Το αξιοσημείωτο αυτών των κατασκευών είναι ότι καταφέρνουν να έχουν σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους.
Για να φτάσει κανείς στο οροπέδιο υπάρχουν πολλές επιλογές. Ο συνηθέστερος και ευκολότερος δρόμος είναι μέσω του χωματόδρομου που ξεκινάει από τον οικισμό Ανώγεια. Επίσης, υπάρχει ένας χωματόδρομος που ενώνει την Γέργερη με το οροπέδιο της Νίδας. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να φτάσετε στην Νίδα μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, που ενώνει τον Ζαρό, με το δάσος του Ρούβα και καταλήγει στην Νίδα, ή περνώντας μέσα από το βοριζανό φαράγγι.