Η λίμνη Κουρνά αποτελεί την μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης και βρίσκεται 4χλμ νότια από τον παραθαλάσσιο οικισμό Γεωργιούπολη και 2,5χλμ από τον ομώνυμο οικισμό. Η λίμνη βρίσκεται στα όρια του νομού Χανίων με τον νομό Ρεθύμνου.
Η λίμνη κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Κορησία λόγω του ναού που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά και φαίνεται να ήταν αφιερωμένος στον Ίππο ή και στην Κόρη. Από αυτά τα ονόματα έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνα.
Με την σημερινή της ονομασία την βρίσκουμε από την περίοδο της Αραβοκρατίας. Λέγεται ότι η λέξη Κουρνά προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει λίμνη ή λουτήρας ή από την παράφραση της ελληνικής λέξης κρουνός.
Οι διαστάσεις τη λίμνης αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα η περιοχή είναι καλυμμένη με νερά, ενώ το καλοκαίρι σχηματίζονται γύρω από την λίμνη αμμώδεις όχθες. Η μέγιστη έκταση της φτάνει τα 579 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της τα 20 μέτρα. Το σχήμα της θυμίζει αχλάδι.
Το νερό της λίμνης προέρχεται από δύο υπόγειες πηγές και την επιφανειακή απορροή καθώς η λίμνη είναι τοποθετημένη στις βόρειες παρυφές των Λευκών Ορέων. Τα νερά της λίμνης καταλήγουν στο Κρητικό Πέλαγος, μέσω του ποταμού Δέλφινα ή Αλμυρού.
Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής, μέσα στην λίμνη υπάρχουν χέλια (anguilla anguilla), αθερίνα (atherina boyeri) και ποταμοσαλιάρα (blennius fluviatilis). Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει στην λίμνη χρυσόψαρα (carassius auratus) καθώς και κουνουπόψαρα (gambusia affinis). Στην πανίδα συγκαταλέγονται διάφορα ερπετά, ένα σπάνιο είδος δίχρωμη χελώνας, πάπιες και διάφορα άλλα είδη όρνιθων, που την έχουν αναδείξει προστατευόμενη περιοχή ορνιθοπανίδας. Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά.
Η χλωρίδα της λίμνης Κουρνά αποτελείται από διάφορα ενδημικά φυτά της Κρήτης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή έχει μπει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν αρκετά τουριστικά μαγαζιά, καφέ και ταβέρνες για να εξυπηρετήσουν το πλήθος κόσμου που καταφτάνει στην περιοχή. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κολυμπήσει στην λίμνη ή να ενοικιάσει κάποιο από τα υδροποδήλατα.
ΛΑΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι και θρύλοι που σχετίζονται με την λίμνη Κουρνά.
Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε υπήρχε μία πανέμορφη ξανθιά κοπέλα, η οποία προσπαθώντας να ξεφύγει από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή. Μάλιστα, είπε "Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα".
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, στην θέση που βρίσκεται σήμερα η λίμνη υπήρχε παλιότερα ένα χωριό, που οι κάτοικοι του λειτουργούσαν ενάντια στα θελήματα του Θεό. Τότε Εκείνος τους τιμώρησε ρίχνοντας βροχές και πνίγοντας το χωριό τους. Λέγεται ότι η μόνη που γλύτωσε ήταν η κόρη του παπά, η οποία εμφανίζεται ως οπτασία να κάθεται σε ένα βράχο στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της.
Επίσης, λέγεται ότι η λίμνη δεν έχει πυθμένα και για αυτό σχηματίζονται γαλάζιοι διαδοχικοί κύκλοι.
Τέλος, αρκετοί υποστηρίζουν ότι στη λίμνη υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για αυτό και κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται αναστάτωση μπαίνοντας σε αυτήν.