Η γυναικεία κοινοβιακή μονή της Παναγίας Καλυβιανής βρίσκεται στο 60ο χλμ της οδικής αρτηρίας Ηρακλείου Τυμπακίου, στρίβοντας σε δεξιά διακλάδωση. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων και υπάγεται στο δήμο Φαιστού.
Η τρίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο, τον Ευαγγελισμό και την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χτιστεί αρκετά οικοδομήματα, καθώς στο μοναστήρι στεγάζονται πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, στεγάζεται Ορφανοτροφείο «Στοργή της Παναγίας», Γηροκομείο «Οι Άγιοι Δέκα», Κέντρο εφηβικής προστασίας «Η Αγία Σκέπη», Παιδική προστασία «Η Θεοτόκος».
Επίσης, στο μοναστήρι λειτουργούν εργαστήρια Ιεροραπτικής, Αγιογραφίας, Υφαντικής, Μουσείο Εκκλησιαστικού και λαογραφικού τύπου, δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο για τα παιδιά των ιδρυμάτων και της γύρω περιοχής, καθώς και κατασκήνωση στον Κόκκινο Πύργο για τις διακοπές των παιδιών των ιδρυμάτων.
Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Παναγία η Καλυβιανή βρισκόταν στην βυζαντινή εποχή ανδρικό Μοναστήρι, το οποίο καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί του έγιναν μάρτυρες. Σήμερα σώζεται μόνο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής βρέθηκε και η θαυματουργός εικόνα του Ευαγγελισμού.
Ο χώρος κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας άνηκε στον Χουσεΐν Βραζερζαδέ και έπειτα από παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Μελέτιο, ο διοικητής της Κρήτης Ρεούφ Πασάς διέταξε να αγοραστεί η περιοχή από το γειτονικό χωριό Καλύβια.
Η ανοικοδόμηση της νέας εκκλησίας του ναού ξεκίνησε το 1911 και αποπερατώθηκε το 1924.