Ιερά μονή Αγκαράθου

Ιερά μονή Αγκαράθου

Η ιστορική και όμορφη μονή Αγκαράθου είναι χτισμένη σε υψόμετρο 380μ., στη νοτιοδυτική πλευρά του υψώματος Σωρός Παντελή, της επαρχίας Πεδιάδος. Η Αγκάραθος απέχει περίπου 23χλμ από την πόλη του Ηρακλείου. Το μοναστήρι υπάγεται στην τοπική κοινότητα Σαμπά, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, και κατοικείται από 11 μοναχούς, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η ιερά μονή Αγκαράθου, πέρα από την γραφικότητα της, φημίζεται για την φιλοξενία της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού βρίσκεται το πεζούλι όπου υπήρχε παλιά ένα σταμνί γεμάτο κράσι και νερό και το κοφίνι με το ψωμί, το τυρί και τις ελιές, ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να φάει και να πιει. Σήμερα ο ξενώνας της μονής μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς πιστούς.

Η δίκλιτη εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Μηνά.

Όσον αφορά την ονομασία της λέγεται ότι κάτω από μια αγκαραθιά που βρισκόταν στο σημείο που είναι η εκκλησία της μονής, βρέθηκε η παλιά εικόνα της Παναγίας.

Η Αγκάραθος αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αιώνα όμως ο ναός με την σημερινή του μορφή χτίστηκε το 1894 πάνω στα ερείπια του παλιότερου ναού. Ωστόσο δεν είναι γνωστό το έτος ίδρυσης της μονής. Γνωρίζουμε ότι η Αγκάραθος είναι μία από τις παλιότερες μονές της Κρήτης.

Το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

-