Γεωργιούπολη

Γεωργιούπολη

Περίπου 40χλμ ανατολικά των Χανίων και 20χλμ δυτικά του Ρεθύμνου βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Γεωργιούπολης. Η Γεωργιούπολη ανήκει στο νομό Χανίων και είναι χτισμένη ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Αλμυρός και Περαστικός. Μάλιστα, τα νερά του Αλμυρού δημιουργούν μια όμορφη, λίμνη λίγο έξω από το χωριό.

Τα νερά που διασχίζουν την πρώην επαρχία του Αποκόρωνα, όπου ανήκει και η Γεωργιούπολη, έχουν ως συνέπεια την πλούσια βλάστηση της ευρύτερης περιοχής. Φτάνοντας κοντά στον οικισμό μας καλωσορίζουν τα ψηλά κυπαρίσσια κι οι ευκάλυπτοι και μας συντροφεύουν μέχρι την γραφική πλατεία του χωριού. Στην πλατεία υπάρχουν αρκετά τραπεζάκια, από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, όπου μπορείτε να καθίσετε ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες και να δροσιστείτε κάτω από την παχιά σκιά που δημιουργούν τα φυλλώματα των δέντρων.

Το λιμανάκι της Γεωργιούπολης απέχει λίγα μόλις λεπτά από την πλατεία του χωριού. Εκεί βρίσκονται οι εκβολές του Αλμυρού ποταμού, αλλά και αρκετές βάρκες. Στην άκρη του λιμανιού δεσπόζει ένας μικρός φάρος, ενώ μέσα στη θάλασσα, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο συνδέεται με την στεριά με ένα τεχνητό μόλο. Από το λιμάνι ξεκινά ο μεγάλος παραλιακός δρόμος με τα πολλά καφέ και εστιατόρια. Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται η παραλία της Γεωργιούπολης.

Αν περιπλανηθείτε στα στενά της Γεωργιούπολης θα βρείτε αρκετά καταστήματα για να κάνετε τα ψώνια σας.

Στον οικισμό μένουν 455, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής έχουν στραφεί στον τουρισμό, ενώ παράλληλη ενασχόληση τους είναι και η γεωργία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ

Η Γεωργιούπολη Χανίων είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο μιας μεγάλης παραλίας με συνολικό μήκος 10χλμ. Η παραλία της Γεωργιούπολης βρίσκεται ανατολικά των εκβολών του ποταμού Αλμυρού, που διαπερνά την περιοχή και χάνεται στο Κρητικό πέλαγος.

Η αμμώδης παραλία είναι οργανωμένη ενώ λόγω του μικρού βάθους της θάλασσας θεωρείται ιδανική για παιδιά. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά το λιμάνι της Γεωργιούπολης, όπου εκβάλει ο Αλμυρός, η παραλία κόβεται από τον ποταμό Περαστικό. Η παραλία ανατολικά του Περαστικού ποταμού γίνεται πιο πλατιά και συνεχίζει για χιλιόμετρα.

Ωστόσο, και δυτικά του ποταμού Αλμυρού βρίσκεται μια μικρότερη αμμουδερή παραλία. Η παραλία είναι οργανωμένη και λόγω της γεωγραφικής της θέσης φυλάσσεται περισσότερο από τους ανέμους.

Στις παραλίες της Γεωργιούπολης μπορεί κανείς να κάνει θαλάσσια σπορ ή ιππασία στις αμμουδιές δίπλα στη θάλασσα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Γεωργιούπολη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της Μινωικής Αμφιμάλλας, η οποία ήταν επίνειο της αρχαίας Λάππας (σημερινή Αργυρούπολη). Διάφορα ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων.

Κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας, οι ενετοί έχτισαν ένα οχυρό κοντά στη Γεωργιούπολη το οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι. Επί Οθωμανοκρατίας, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τις πέτρες του παλιού οχυρού για να φτιάξουν ένα δικό τους. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπια.

Η Γεωργιούπολη αρχίζει να κατοικείται μαζικά κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Τότε ονομαζόταν Αλμυρούπολη, λόγω του ποταμού Αλμυρού. Ο οικισμός αλλάζει όνομα το 1899 όταν ο Πρίγκιπας Γεώργιος καταφτάνει στο νησί προκειμένου να παγιώσει την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το όνομά της το οφείλει στον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας, που διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.

-