Αρχαία Φαιστός

Αρχαία Φαιστός

  • Τοποθεσία Τυμπάκι, 63 χλμ. νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο
  • Ιστορία Κατοικημένη από τη Νεολιθική περίοδο έως την εποχή των μινωικών ανακτόρων
  • Ανάκτορα Το πρώτο ανάκτορο χτίστηκε το 1900 π.Χ., καταστράφηκε το 1700 π.Χ. και αντικαταστάθηκε με νέο
  • Καταστροφή Η πόλη καταστράφηκε το 160 π.Χ. από τη Γόρτυνα
  • Μυθολογία Σύμφωνα με τον Όμηρο, ιδρυτής της ήταν ο Ραδάμανθυς, γιος του Δία

Η Φαιστός αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης μετά την Κνωσό, γνωστή για την πλούσια ιστορία της και τα αρχιτεκτονικά της μνημεία. Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη πάνω σε έναν λόφο, ο οποίος προσέφερε εξαιρετική θέα στην εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς, καθιστώντας την στρατηγικό σημείο. Βρίσκεται κοντά στον σύγχρονο οικισμό Τυμπάκι, στη νοτιοδυτική πλευρά της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, μόλις 63 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, καθιστώντας την έναν εύκολα προσβάσιμο αρχαιολογικό χώρο.

Η κατοίκηση της Φαιστού ξεκινά από τη Νεολιθική εποχή και συνεχίζεται μέχρι την ίδρυση και ακμή των μινωικών ανακτόρων. Το πρώτο ανάκτορο χτίστηκε το 1900 π.Χ., αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό το 1700 π.Χ. Στη θέση του χτίστηκε νέο ανάκτορο, τα ερείπια του οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα. Τα μινωικά ανάκτορα στη Φαιστό, με τα περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ήταν σημαντικά κέντρα διοίκησης, θρησκευτικής λατρείας και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η Φαιστός διέθετε δύο ισχυρά λιμάνια, τα Μάταλα και τον Κομμό, που της εξασφάλιζαν πρόσβαση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους και επικοινωνία με άλλα μινωικά κέντρα. Παρά τη σπουδαιότητά της, η πόλη έχασε την ισχύ της και καταστράφηκε το 160 π.Χ., όταν υποδουλώθηκε από τη γειτονική Γόρτυνα.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για τη Φαιστό βρίσκονται στα ομηρικά έπη, με τον Όμηρο να την αναφέρει στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια ως «εὖ ναιετοώσα», δηλαδή καλά κατοικημένη. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής της Φαιστού ήταν ο μυθικός βασιλιάς Ραδάμανθυς, γιος του Δία και αδελφός του Μίνωα. Ο Ραδάμανθυς φημιζόταν για τη σοφία και την ακεραιότητα της κρίσης του και συνέβαλε στη σύνταξη του Κρητικού Κώδικα, ενός από τους πρώτους γνωστούς κώδικες νόμων.

Η ανακάλυψη της αρχαίας Φαιστού έγινε από τον εξερευνητή Spartt, ενώ οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1884 από τον F. Halbherr και συνεχίστηκαν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού σήμερα προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να δει από κοντά την αρχιτεκτονική και τη ζωή του Μινωικού πολιτισμού. Το όνομα της Φαιστού σήμαινε λαμπρός, ένδοξος.