Άγιος Μύρωνας

Άγιος Μύρωνας

Το χωριό ανήκει στην πρώην επαρχία Μαλεβιζίου, στον δήμο Ηρακλείου. Το δημοτικό του διαμέρισμα συμπληρώνεται με τη Ξηρολιά (με λιγοστούς κατοίκους).

Ο Άγιος Μύρων απέχει περίπου 20χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και είναι χτισμένος στην κορυφή διάσελου, σε υψόμετρο 140μ. Η θέα από το σημείο είναι πανοραμική.

Στον οικισμό κατοικούν περίπου 720 άτομα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Μάλιστα η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την σταφίδα και το κρασί της.

Όπως προαναφέραμε, το χωριό διακρίνεται για την πολεοδομική του συγκρότηση. Το παλιό συνυπάρχει αρμονικά με το καινούργιο αναδεικνύοντας τον οικισμό ως πρότυπο αρχιτεκτονικής.

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο οικισμός βρισκόταν η αρχαία Ραύκου, η οποία υπήρξε πατρίδα του Αγίου Μύρωνα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η περιοχή ήκμασε την μινωική εποχή με την ονομασία Ραύκος. Δεν έχουν γίνει ανασκαφές ωστόσο τυχαία ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η πρώτη έγγραφη μνεία στο χωριό γίνεται σε συμβόλαιο προς τιμή του Αγίου Μύρωνα, το 1281. Επίσης αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα, το 1583, με την ονομασία Samiro.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο Άγιος Μύρωνας αποτέλεσε κέντρο αντίστασης κατά των Οθωμανών.

Το 1856 το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Ο οικισμός πήρε το όνομα του από τον Άγιο Μύρωνα, ο οποίος γεννήθηκε και έδρασε στο χωριό.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στο χωριό βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μύρωνα. Μέσα στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου όπως και τα λείψανά του μέσα σε πολυτελή λειψανοθήκη. Στα δυτικά και κάτω από το ναό βρίσκεται η σκήτη όπου μόνασε ο Άγιος, η οποία μετατράπηκε σε παρεκκλήσι.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλο πανηγύρι πραγματοποιείται την ημέρα εορτασμού του Αγίου Μύρωνα, στις 8 Αυγούστου.-