Αγιοφάραγγο

Αγιοφάραγγο

Το Αγιοφάραγγο είναι μία από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του νομού Ηρακλείου, λόγω των επιβλητικών βράχων που την περιβάλουν, του ψιλού βότσαλού που συντροφεύει την θάλασσα και των κρυστάλλινων, σμαραγδένιων νερών της. Το Αγιοφάραγγο απέχει από το Ηράκλειο περίπου 80χλμ.

Όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε αυτήν την μαγευτική παραλία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα εφόδια, καθώς δεν είναι οργανωμένη.

Αν επιθυμείτε μπορείτε να προμηθευτείτε νερό από το πηγάδι που υπάρχει δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται στο φαράγγι, και απέχει περίπου 5 λεπτά από την παραλία.

Η παραλία είναι ιδανική για camping, ενώ μέσα στο φαράγγι βρίσκονται αρκετά αναρριχητικά πεδία καλά ασφαλισμένα.

Για να φτάσει κανείς στο Αγιοφάραγγο θα πρέπει να διασχίσει το ομώνυμο φαράγγι.

ΦΑΡΑΓΓΙ

Το φαράγγι του Αγιοφάραγγου βρίσκεται νότια από τα Μάταλα και δυτικά των Καλών Λιμένων. Όσοι τολμήσουν να το διαβούν καθ’ όλη την διάρκεια της πεζοπορίας θα περιβάλλονται από επιβλητικούς κάθετους βράχους, σπηλιές, ενώ μέσα σε αυτό θα συναντήσουν και το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, όπου υπάρχει και πηγάδι με πόσιμο νερό.

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη ακόμα και για όσους δεν έχουν πείρα και ο χρόνος που χρειάζεται για να το διασχίσει κανείς φτάνει περίπου τα 60 λεπτά.

Η αρχή του φαραγγιού βρίσκεται λίγο μετά την μονή της Οδηγήτριας.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το Αγιοφάραγγο οφείλει το όνομα του στους πολλούς ερημίτες που ασκήτευαν στην περιοχή. Λέγεται ότι στο σημείο ζούσαν περίπου 300 ερημίτες, οι οποίοι συναντιόντουσαν μεταξύ τους μόνο μια φορά το χρόνο για να μετρηθούν και να μάθουν πόσοι είχαν πεθάνει.

-