Αγία Γαλήνη

Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, που απέχει 60χλμ από το Ρέθυμνο και περίπου 70χλμ από το Ηράκλειο. Ο οικισμός «κρέμεται» πάνω από το όμορφο λιμανάκι του χωριού.

Στην Αγία Γαλήνη υπάρχει πλήθος ταβερνών, εστιατορίων, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, καφετεριών και τουριστικών καταστημάτων. Επίσης, μπορεί κανείς να βρει ΑΤΜ, σούπερ μάρκετ κ.ά. Ο οικισμός κατακλύζεται από εγχώριο και ξένο τουρισμό κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.

Στην Αγία Γαλήνη μένουν 604 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται τόσο με τον τουρισμό, όσο και με την γεωργία και την αλιεία. Η τοπική κοινότητα απαρτίζεται από τον οικισμό Ξηρόκαμπο, με 38 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Διοικητικά, η Αγία Γαλήνη ανήκει στον δήμο Αγίου Βασιλείου, της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.

ΠΑΡΑΛΙΑ

Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης βρίσκεται ένα μικρό μονοπάτι που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής και καταλήγει στην μεγάλη και όμορφη παραλία της περιοχής. Το ανατολικότερο άκρο της εν λόγω παραλίας φτάνει στον Κόκκινο Πύργο.

Το τμήμα της παραλίας, που βρίσκεται κοντά στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Γαλήνης είναι πολύ καλά οργανωμένο. Μάλιστα, στην περιοχή υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις καφέ και φαγητού.

Συνεχίζοντας ανατολικότερα και περνώντας τον ποταμό Πλατύ, που εκβάλει στην περιοχή, βρίσκεται το camping της Αγίας Γαλήνης. Η παραλία μέχρι αυτό το σημείο είναι με ψιλό βότσαλο, έπειτα γίνεται στενότερη και με περισσότερους βράχους.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αγία Γαλήνη χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Σουλίας, ή Σουλίνας, που άκμασε μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. και που αποτελούσε το επίνειο της αρχαίας Συβρίτου, ή Σουβριτίας.

Έπειτα, φαίνεται η περιοχή να κατοικήθηκε ξανά στα τέλη του 20ου αιώνα. Ωστόσο, η Αγία Γαλήνη ανήκει στις πρώτες περιοχές της Κρήτης που αναπτύχθηκαν τουριστικά.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του τοπωνυμίου του οικισμού. Σύμφωνα με την πρώτη, κάποτε μια βυζαντινή πριγκίπισσα, ή Βασίλισσα, παραπλέοντας στην περιοχή με μεγάλη θαλασσοταραχή, ευχήθηκε να γαληνέψει η θάλασσα. Η προσευχή της εισακούστηκε και διέταξε να χτιστεί ναός αφιερωμένος στην Παναγία της Γαλήνης.

Σύμφωνα με μια άλλη ρεαλιστικότερη εκδοχή, το όνομα φαίνεται να οφείλεται στην Μονή του Γαλήνου Χριστού, που υπήρχε στην περιοχή.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες.